Vendex verkoopt activiteiten; Verzekeraar AVCB neemt Staal over

ROTTERDAM, 23 DEC. De Coöperatieve verzekeraar AVCB (Avéro Centraal Beheer, 4100 werknemers) wil Staal Bankiers (160 werknemers) overnemen van Vendex International. Het verzekeringsconcern betaalt voor het meerderheidsbelang ongeveer 116 miljoen gulden.

AVCB had al een belang van 5 procent in Staal. Door de aankoop van het Vendex-pakket komt het op 84 procent. De rest van de aandelen van Staal is op de beurs genoteerd. Het is niet de bedoeling dat de verzekeraar een bod zal uitbrengen op de ter beurze verhandelde stukken.

Het verzekeringsconcern AVCB verwerft tegelijkertijd 55 procent van de aandelen in het Vendex-assurantiebedrijf Vendopolis. Vendex houdt het resterende belang. Vendopolis verkoopt via eigen kantoren in 29 grote en middelgrote warenhuizen van Vroom & Dreesmann verzekeringen. AVCB wil via Vendopolis eigen produkten verkopen. “We krijgen er een distributiekanaal bij”, aldus de zegsman.

Bij Vendopolis werken 85 mensen, die goed zijn voor een netto winst van 1 miljoen gulden. Het bruto premie-inkomen bedraagt 50 miljoen gulden. Of een boekwinst op de verkoop van het 55 procentsbelang is behaald, kon de Vendex-woordvoerder niet zeggen.

Vendex heeft al enkele jaren aangegeven van Staal af te willen: het bankiershuis past niet meer bij de kernactiviteiten detailhandel en diensten. Eerdere pogingen van Vendex om Staal Bankiers te verkopen aan Verenigde Spaarbank (1988) en de Belgische branchegenoot Bank Brussel Lambert (1990) liepen op niets uit.

Staal Bankiers werd in 1978 overgenomen door Vendex. De toenmalige Vendex-topman Anton Dreesmann had grote plannen met het bankiershuis. Via Staal zou het detailhandelsconcern financiële diensten gaan aanbieden. Ton Jongbloed moest als Staal-directeur Vendex helpen bij het opzetten van een financieel netwerk.

In 1986 werd een deel van het aandelenbelang naar de beurs gebracht tegen een koers van 37,50 gulden. Daarna raakte Staal Bankiers in de versukkeling. Gisteren noteerde Staal 18 gulden.

De overneming van Staal door AVCB is mogelijk geworden nadat een fusie tussen de coöperatieve verzekeraar en Rabo in oktober mislukte. AVCB bezit al de Statenbank en denkt te kunnen profiteren van de bij Staal aanwezige bancaire kennis. De verzekeringsgroep (Centraal beheer, FBTO, OLM en Avéro) wil dat de bankactiviteiten uitgroeien tot een “belangrijke nieuwe poot”. De leiding van Staal Bankiers blijft in handen van mr. Z.O.H.M. baron van Hövell tot Westerflier.