United Airlines komt in handen van werknemers

CHICAGO, 23 DEC. De Raad van Bestuur van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines is akkoord gegaan met een plan dat de werknemers tot meerderheidsaandeelhouders maakt van het bedrijf.

In ruil voor forse loonsverlagingen (10 tot 20 procent) krijgen de werknemers 53 procent van de aandelen in handen. Volgens de betrokken vakbonden zullen daardoor de arbeidskosten van de maatschappij de komende jaren met 3,5 miljard dollar dalen. Het belang moet geleidelijk toenemen tot 63 procent. Met de transactie isomstreeks 5,25 miljard dollar gemoeid. United Airlines, de op één na grootste vliegmaatschappij van de VS, is de eerste grote Amerikaanse luchtvaartschappij en tegelijk de grootste Amerikaanse onderneming die in handen is van de werknemers. Bij de maatschappijen Northwest en Trans World heeft het personeel een minderheidsbelang in het eigen bedrijf. Doel van de constructie is om het bedrijf slagvaardiger en efficiënter te maken. Het bedrijf telt 83.000 werknemers.