Turkije verlengt geallieerd mandaat

ANKARA/ WASHINGTON, 23 DEC. De Turkse autoriteiten hebben gisteren besloten het mandaat te verlengen van de geallieerde luchtmachteenheid die vanaf Turks grondgebied waakt over de Koerden in Noord-Irak.

Het besluit kwam in de vorm van een aanbeveling van de militair-civiele Nationale Veiligheidsraad, waarvan de adviezen door de regering worden overgenomen. Amerikaanse, Britse en Franse vliegtuigen patrouilleren vanaf de Turkse vliegbasis Incirlik boven Noord-Irak met het doel een soort veiligheidsparaplu te bieden voor de 3 miljoen Iraakse Koerden en Turkmenen die leven in 'Vrij Koerdistan', de de facto onafhankelijke Koerdische staat op Iraaks grondgebied. Premier Tansu Çiller had er dinsdag in het parlement al op gewezen dat de eenheid een herhaling van de massale vlucht van Koerden naar de Turkse grens voorkomt, zoals die in 1991, toen het Iraakse leger de Koerdische opstand met grof geweld neersloeg. (Reuter, AFP)