Toezichthouder trekt vergunning Ardenia in

AMSTERDAM, 23 DEC. De Verzekeringskamer heeft, naar nu blijkt, de vergunning voor de oorspronkelijk uit Luxemburg komende verzekeraar Ardenia Insurance ingetrokken. In het midden van dit jaar werd een “stille curator” aangesteld, zo heeft een woordvoerder van de Verzekeringskamer desgevraagd bevestigd.

Niet bekend

Ardenia had banden met het Amsterdamse assurantiekantoor Thomas Fanoy Assuradeuren (TFA) dat inmiddels de deuren heeft moeten sluiten na wanbeheer. Nadat de verliezen te groot waren geworden, draaide de ING Bank de kredietkraan dicht.

De inmiddels onder curatele gestelde verzekeraar Ardenia was eerder dit jaar betrokken bij een reddingspoging van TFA. Dit assurantiekantoor had financiële steun nodig nadat tussen de directeuren, Th. Fanoy en F. Godschalk, onenigheid was uitgebroken en de bank geen geld meer wilde verstrekken. Ook zou de bemiddelaar uit Amsterdam volgens het brancheblad Verzekerings Magazine via TFA-dochter Amstelhaag zijn 'leeggezogen' door Godschalk.

De reddingspoging van Ardenia mislukte. Acht verzekeringsmaatschappijen, waaronder Delta Lloyd, Vezeno, Helvetia, Lloyds uit Londen en glasverzekeraar Stichtse Glas, grepen daarop in en trokken hun volmachten in om verzekeringen af te sluiten. Volgens Helvetia-directeur R. Bins, die namens de acht maatschappijen de afwikkeling van de TFA-zaak coördineerde, werd ingegrepen nadat klachten waren gekomen over de te trage betaling bij schadegevallen. De actie van de verzekeraars is uniek. “Wij doen dit alleen in extreme gevallen”, zegt Bins.

Verscheidene klanten die via TFA-dochter Amstelhaag bij Ardenia waren verzekerd, proberen intussen via een beslaglegging hun schadegeld te innen. Zo heeft een eigenaar van een afgebrand pand, die verzekerd was bij Amstelhaag, nog 1 miljoen gulden tegoed. Volgens DSV-directeur D. Schröder, die de portefeuille van Amstelhaag heeft overgenomen, was de administratie 'rommelig'. “Een aantal schades is niet uitbetaald.”

Opvallend is het opduiken van voormalig lid van de verzekeringskamer Cees Graadt van Roggen. Graadt van Roggen was betrokken bij de reddingspoging voor TFA. Hij werkte enige jaren geleden samen met oprichter Maes van de in ernstige problemen verkerende levensverzekeraar Vie d'Or. Maes en Graadt van Roggen wilden toen een ziektekostenverzekeraar oprichten.