Spanje vierde gisteren 'echt' kerstfeest

MADRID, 23 DEC. Het echte kerstfeest werd in Spanje gisteren gevierd. Champagne vloeide rijkelijk, fanfares trokken toeterend de straat op en huilend van geluk viel men elkaar in de armen. Voor zover bekend heeft de trekking van de kerstloterij, verreweg de belangrijkste jaarlijkse gebeurtenis in Spanje, gisteren geen doden of gewonden gekost, hetgeen gezien de omvang van het feestgedruis een klein wonder mag heten.

In rechtstreekse televisie- en radio-uitzendingen en vervolgens via de journaals, voorpagina's en aparte krantenkaternen kon heel Spanje getuige zijn van de trekking, waarmee een totaal prijzengeld van 150 miljard peseta (ruim twee miljard gulden) is gemoeid. In een Madrileens theater zong een kinderkoortje vanaf negen uur 's ochtends de winnende nummers van de kleinere prijzen, tot het grote moment daar was. De trekking van El Gordo (de Vette), de hoofdprijs van 32,4 miljard peseta (ongeveer 440 miljoen gulden) werd om precies 10.26 uur uitgevoerd. Het getal was dit jaar 47.884 en het werd met vaste stem vertolkt door de 12-jarige Javier Pereira Collado.

De hoofdprijs, een van de grootste ter wereld, kwam daarmee terecht in El Campello, een tot dusver onbekend dorp van tienduizend zielen even ten noorden van Alicante. Naar goed gebruik was het winnende lot opgesplitst in een groot aantal kleinere partjes, zodat enige honderden inwoners van El Campello zich van het ene op het andere moment miljonair mochten noemen.

Wat dat op langere termijn voor het dorp - door een van de inwoners omschreven als slaperig en saai - betekent laat zich slechts raden, maar gisteren was het feest in de straten. Trouwplannen konden eindelijk worden doorgezet, de lang gewenste auto gekocht en het huis verbouwd. Te midden van de menigte liepen de eerste bankiers op zoek naar nieuwe klanten.

Er was ook drama. Zoals in het dorpje Padul bij Granada, waar de tweede prijs viel (15,5 miljard peseta's). Behalve door werkloosheid wordt Padul geteistred door een omvangrijke subsidiefraude. Voor de 64-jarige Salvador Zaragoza betekende het winnen van een miljoen dan ook geen feest, aangezien hij binnenkort voor langere tijd in de cel verdwijnt wegens het verduisteren van 241.000 peseta's. Drama ook in Madrid, waar het lot 07.830 - goed voor 25 miljoen peseta's - ondanks wanhopige pogingen van de verkopers in de kast van het gokwinkeltje bleef liggen, omdat de klanten het maar een lelijk nummer vonden.

Onder de winnaars dit jaar ook het Madrileense personeel van de communistische vakbond CCOO, onder wie voorman Antonio Gutiérrez, die 700.000 peseta's rijker werd. De winst werd onmiddelijk publicitair uitgebuit. Gutiérrez trok snel zijn meest gezellige vakbondstrui aan en verscheen toastend voor de camera's. Het lot was een aardig ruggesteuntje is voor de landelijke staking die de vakbond organiseert tegen het regeringsbeleid, aldus de vakbondsman. Dat laatste wordt in het redelijk bijgelovige Spanje echter beschouwd als een uitlating die niet zonder risico's kan zijn. De grootste winnaar was dit ook dit jaar immers weer de staatskas van premier Felipe González, die ruim 64 miljard peseta's aan de kerstlotto overhoudt.