Snoeivoorschriften voor de kerstboom

Een kerstbomenteler die een spar zonder topscheut in zijn aanplant aantreft kan de boom weggooien of proberen door nieuwe topvorming er toch nog een kerstboom van te maken.

Als er een krans met veel zijscheuten boven aan zit, kunnen er in de herfst twee takken naar boven worden samengebonden (1).

Na de winter staan beide in de gewenste richting en wordt de tak met de minste knoppen weggesnoeid. Als er weinig zijtakken zijn, kan er een worden gekozen die langs een steuntje wordt opgebonden (2).

Kleine boompjes zonder topscheut kunnen in zijn geheel worden gesnoeid, waardoor meestal ook weer een topscheut ontstaat (3). Die kan eventueel worden opgebonden.

In een warm en nat groeiseizoen schieten takken soms zonder zijscheuten door. Snij een lange top 10 cm boven de laatste zijtakken af, liefst boven dunne knoppen (4).

Gebeurt zoiets in de winter met een verhoute top, bijvoorbeeld doordat er een te zware vogel op landt, dan kan een nieuwe scheut het best worden aangebonden aan een stompje van de afgebroken tak (5).

Een boom met doorgeschoten top die veel te hoog alweer een nieuwe takkenkrans heeft gevormd is te redden door een zijtak langs de stam omhoog te binden die dan een tussenetage met takken gaat vormen (6).