Prijs van noten fors gestegen

De gemiddelde marktprijs van consumptienoten heeft de afgelopen maanden met de Kerstdagen in het vooruitzicht een impuls ontvangen. Prijststijgingen van 20 tot 40 procent zijn geen uitzondering.

Zo vragen vooral de consumenten uit de VS en het Verenigd Koninkrijk om 'Brazilnuts' (paranoten), waardoor de prijzen stijgen. Anderzijds stijgt de prijs vanwege een tegenvallend aanbod uit de door droogte getroffen produktielanden Brazilië, Bolivia en Peru. In 1993 steeg de prijs van paranoten met ruim 20 procent, een trend die zich naar de mening van handelaren in de eerste helft 1994 zal voortzetten.

De prijsstijging van hazelnoten, amandelnoten en aardnoten (pindanoten) heeft die van de paranoten zelfs nog overtroffen. Aardnoten lieten dit jaar gemiddeld een 40 procent hogere prijs per ton zien ten opzichte van vorig jaar. De marktprijs staat thans met ruim 1.000 dollar per ton nagenoeg op de in 1990 behaalde piek. In handelskringen wordt verondersteld dat de prijzen van consumptienoten in de komende zes maanden nog verder kunnen oplopen.