Paramount accepteert vijandig bod van QVC

NEW YORK, 23 DEC. De Amerikaanse filmaatschappij Paramount is bereid het vijandige bod van tien miljard dollar van kabeltelevisiegigant QVC Network te accepteren. Door deze verrassende beslissing wordt het vriendelijke overnamebod van Viacom, dat eerder een voorkeursbehandeling van Paramount kreeg, verworpen, zo is donderdag bekend geworden.

Ondanks de keus voor QVC is de strijd nog open, want Viacom kan zijn bod nog verhogen.

De keuze van Paramount voor QVC is een verrassing. Eerder nog had de top van de filmleverancier herhaaldelijk verklaard dat een fusie met Viacom beter zou zijn voor de toekomst. Viacom en QVC willen beide graag fuseren met Paramount. De televisiekabelmaatschappijen hebben een begerig oog laten vallen op de enorme stapel films.

Volgens geruchten zou Viacom, dat voor Paramount 9,6 miljard dollar op tafel wilde leggen, al op zoek zijn naar extra geld. De videoverhuurder Blockbuster zou Viacom te hulp willen komen met een extra lening. Het laatste woord hebben overigens de aandeelhouders van Paramount.

QVC biedt 92 dollar per aandeel in ruil voor een meerderheidsbelang van 51 procent in Paramount. Viacom wilde niet verder gaan dan 85 dollar per aandeel. Eerder deze maand bepaalde een rechtbank in Delaware dat een fusie-afspraak tussen Paramount en Viacom ongeldig was, omdat Paramount het bod van QVC onvoldoende had bestudeerd.

Paramount omvat filmstudios, de uitgeverij Simon & Schuster (de grootste in de VS), een basketball-team en een hockey-club. Uit de Paramount studios zijn beroemde films afkomstig als Saturday Night Fever, Raiders of the Lost Ark en Beverly Hills Cop. Viacom is eigenaar van MTV, Nickelodeon en de kabelzender Showtime. (DPA, Reuter)