Opzet toernooi om volleybalbeker omstreden

NIEUWEGEIN, 23 DEC. Trainer-coach Henk Wever won gisteravond met Piet Zoomers Dynamo de nationale volleybalbeker, maar hij schrijft volgend jaar liever niet meer in voor het toernooi. Meedoen heeft volgens hem weinig nut voor de landskampioen. “Mijn team is twee maanden lang in slaap gesukkeld”, klaagt Wever.

Hij is het niet eens met de opzet van het bekertoernooi. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werden de tien eredivisieploegen in twee groepen ingedeeld. Ze speelden een hele competitie. Daarna volgden de kruisfinales en de finale. Winnaar Dynamo moest in totaal elf wedstrijden spelen. Vaak kreeg het team uit Apeldoorn volgens Wever weinig tegenstand, omdat een aantal ploegen maar wat heeft “rondgelummeld” en het bekertoernooi gebruikte als voorbereiding op de competitie die op 8 januari van start gaat. “Omdat je in de beker niet kan degraderen, maakt het niet uit of je met grote cijfers verliest of zelfs twee of vier punten in mindering krijgt”, stelt Wever.

Zijn collega Toon van der Burgt van verliezend finalist Rentokil ZVH heeft geen onwil bij de tegenstanders bespeurd. Maar evenals Wever wil hij wel van deze bekeropzet af. Bij de beker hoort een knock-outsysteem, vinden beide coaches. Ze staan zeker niet alleen in hun mening. Frans Derks, voorzitter van de belangenvereniging VTV, heeft het over “die paar zeurpieten”. De voormalige voetbalscheidsrechter zegt “doodziek” van de kritiek op het bekerprogramma te zijn geworden. De VTV stuurde onlangs ook een brief naar alle clubs waarin de spelers en begeleiders werden verzocht zich niet meer negatief over het toernooi uit te laten.

Derks vindt dat het huidige bekersysteem moet blijven bestaan. Volgens hem zijn de meeste betrokkenen daar voorstander van. Op 23 januari wordt er met de verenigingen over de competitie-opzet gesproken. De meeste stemmen gelden. Derks: “Iedereen mag dan zijn zegje doen. Maar daarna moet er niet meer worden gezeurd.”

Sommige trainers zijn tegen het huidige bekersysteem. Ook bondscoach Joop Alberda heeft een voorkeur voor een 'ouderwets' bekertoernooi waarin de verliezers na één of twee wedstrijden zijn uitgeschakeld. “Dat is beter voor de hardheid van de spelers.”

De meeste sponsors zijn wel enthousiast. Hun stem telt natuurlijk zwaar. In deze sportarme periode van het jaar kwam de heel vroeg in het seizoen gespeelde bekerfinale gisteravond volop in beeld bij de NOS. “We zijn dit jaar al zes keer op tv geweest met de beker”, meldt Derks.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat sponsor Piet Zoomers zal instemmen met het voornemen van coach Wever om Dynamo niet meer aan een bekertoernooi met de huidige opzet mee te laten doen. Een gebrek aan serieuze tegenstand blijft ook in de eredivisie een probleem voor Dynamo. “Ik denk dat we door maar drie clubs echt zullen worden getest”, voorspelt Wever. “Het valt voor de spelers niet mee om vijftien uur in de week te trainen en dan vaak maar een wedstrijd van een uurtje te hebben.” Wever wil ook dolgraag een eredivisie met play-offs, zodat er vaker tegen de sterkere teams kan worden gespeeld.

Echte wedstrijden speelt het ambitieuze Dynamo nu vooral in het Europa-Cuptoernooi. Daarin heeft de ploeg inmiddels de achtste finale bereikt. Verder zal zij waarschijnlijk niet komen met het Italiaanse Ravenna als komende tegenstander. Wever voelt veel voor een Westeuropese competitie, waaraan tijdens de eerste drie of vier maanden van het seizoen onder andere clubs uit België, Duitsland, Frankrijk en Nederland moeten gaan meedoen.

Met name manager Cees Nobel van ZVH uit Zevenhuizen heeft zich de afgelopen tijd intensief met een dergelijk plan beziggehouden. De Nederlandse teams kregen van hun bond toestemming aan zo'n toernooi mee te doen, evenals de Belgische en Deense. Maar in Duitsland en Frankrijk dreigde men de clubs te verwijderen uit de nationale competitie. Daarom werden alleen in het geheim wat van die internationale ontmoetingen gespeeld. De verwachting is dat de internationale competitie vanaf volgend seizoen toch legaal van start gaat. “En als Rentokil en wij dan meedoen, kunnen de andere Nederlandse clubs mooi om de beker spelen”, stelt Henk Wever voor.

Piet Zoomers Dynamo leek eenvoudig de bekerfinale te gaan winnen. De eerste twee sets wonnen de Apeldoorners in Nieuwegein zonder problemen van Rentokil ZVH, 15-7 en 15-7. Daarna verslapte de concentratie bij Dynamo. De tegenstander serveerde nadrukkelijk op Matijs Dekker, die matig passte. ZVH, zonder de van een operatie aan zijn been herstellende international Brecht Rodenburg, won de derde set met 15-11 en kwam in de vierde met 6-1 en 9-5 voor. Dynamo, onder leiding van de zelfverzekerde spelverdeler Jeroen Bijl, zette de zaken echter net op tijd recht en besliste de wedstrijd met 15-12. Vorig jaar eindigde de finale van het bekertoernooi tussen dezelfde clubs ook in 3-1.