Onderzoek bij Orco: handel in aandelen

AMSTERDAM, 23 DEC. De Economische Controledienst (ECD) onderzoekt in opdracht van de het bestuur van de Effectenbeurs in Amsterdam of in augustus met voorwetenschap is gehandeld in aandelen Orco Bank. Het zou gaan om een aandelenhandel vlak voor de verschijning van het halfjaarbericht van Orco op 25 augustus jongstleden. Volgens dat bericht boekte Orco een forse winststijging, van 13,3 miljoen gulden over het eerste halfjaar van 1992 tot 32,4 miljoen over dezelfde periode in 1993.

De aangekondigde overneming door Orco van de Amsterdamse Beleggingscombinatie (ACC), die vóór het einde van dit jaar zijn beslag zou moeten krijgen, kan door het onderzoek worden vertraagd. Volgens een woordvoerder van de beurs blijft ACC wel gewoon beurslid, maar de goedkeuring van de overneming is door de beurs opgeschort. De effectenbeurs moet officieel akkoord gaan met de nieuwe eigenaar van ACC.

Vanochtend kon de Orco Bank via haar kantoor in Antwerpen nog geen commentaar geven op het onderzoek door de ECD en de mogelijke gevolgen. De directie beraadt zich op een reactie, aldus een woordvoerder. De directie van Orco Bank zetelt in Willemstad, Curaçao.