Lega Nord boycot beraad in parlement

ROME, 23 DEC. De Italiaanse protestpartij Lega Nord heeft gisteren meegedeeld niet meer deel te nemen aan de beraadslagingen in Senaat en Kamer van afgevaardigden.

Zij deed dat nadat de begroting was goedgekeurd in het parlement en daarmee het laatste obstakel voor vervroegde verkiezingen was weggenomen. De partij wil hiermee de druk op president Oscar Luigi Scalfaro vergroten om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Omdat Scalfaro de afgelopen weken herhaaldelijk heeft gezegd dat hij dat zal doen, overigens zonder een datum te noemen, heeft het protest van de Lega vooral symbolische waarde. Algemeen wordt verwacht dat Scalfaro binnen twee weken het parlement zal ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Deze moeten de kiezers in staat stellen nieuwe politieke leiders te kiezen nu veel politici van de oude garde betrokken zijn bij corruptieschandalen.