Gajdar blijft, hervormingen gaan door

MOSKOU, 23 DEC. De economische hervormingen in Rusland gaan door en Jegor Gajdar, de 'architect' van die hervormingen, blijft in de regering. Ook het buitenlandse beleid wordt niet gewijzigd. Dat heeft president Jeltsin gisteren gezegd tijdens zijn eerste persconferentie na de parlementsverkiezingen en het referendum van vorige week zondag.

“Gajdar blijft”, zei Jeltsin, “dat betekent dat de koers van de hervormingen die hij samen met de president en de regering volgt, ook blijft.” Maar als de economische situatie dat toelaat, zal de regering wel meer aandacht besteden aan sociaal beleid. “Als de inflatie blijft dalen, zoals in november, dan zullen we ons sociaal beleid substantieel wijzigen met betrekking tot de hoeveelheid sociale uitkeringen die we ons volk uit de begroting aanbieden.” Het geduld van de mensen is na twee jaar hervormingen bijna uitgeput, aldus Jeltsin

Jeltsin onderstreepte in zijn persconferentie het belang van de nieuwe grondwet, die volgens de officiële uitslag met 58,4 procent van de stemmen is aangenomen bij een opkomst van 54 procent. De grondwet kent de president ruime bevoegdheden toe. “De constitutie maakt het mogelijk de orde te herstellen met wettelijke middelen. Het mandaat van het volk voor het versterken van de regering is veiliggesteld en ik zal dat ten volle gebruiken.”

Jeltsin zei minder over de parlementsverkiezingen, waar volgens voorlopige uitslagen de hervormingsgezinde partijen minder zetels hebben behaald dan de communistische en nationalistische oppositie. De president onthulde dat eenderde van de Russische militairen op de ultranationalistische partij van Vladimir Zjirinovski heeft gestemd en dat dit hem zorgen baarde. Maar verder was hij niet zo gealarmeerd over de overwinning van Zjirinovski, die hij eerder deze week al had geïnterpreteerd als een proteststem tegen de armoede in Rusland. “Ik vind het niet zo gevaarlijk als sommige van de media het afschilderen.”

Pag.5: Jeltsin wil eigen partij oprichten

Jeltsin erkende dat er overeenkomsten waren tussen de situatie in Rusland en die in Duitsland in de jaren dertig. “Maar het verschil is dat wij de president en de grondwet hebben die waakzaam zijn tegen fascisme.”

Jeltsin zei te hopen dat het nu afgelopen zou zijn met het “primitieve nationalisme” en de “agressieve populistische slogans” die tijdens de verkiezingscampagne zijn gebruikt. Hij meende dat Zjirinovski's partij op zijn daden in het nieuwe parlement moet worden beoordeeld. De president verklaarde zich bereid samen te werken met elke partij die “constructieve” oppositie voert en de grondwet respecteert. Zjirinovski heeft de afgelopen week herhaaldelijk verklaard zo'n constructieve oppositie te willen voeren.

De president had naar eigen zeggen ook geleerd van de verkiezingen. Hij kondigde aan een eigen partij te zullen oprichten. Ook zei hij dat de regering efficiënter en kleiner zou worden gemaakt. De president zelf zou “opener” worden en “meer contact met het volk” zoeken.