Gabor wil snel verbod op vervoer van gewonde dieren

DEN HAAG, 23 DEC. Staatssecretaris Gabor (landbouw) vaardigt nog deze kabinetsperiode een verbod uit op het vervoeren van paarden en runderen met gebroken botten. In plaats daarvan moet het zogeheten wrak vee op de plaats van het ongeluk worden gedood en elders worden geslacht. Dat zei Gabor gisteren tegen de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer vindt dat het transport van zwaargewond vee niet langer kan, omdat dieren met botbreuken vaak niet meer kunnen lopen en veel pijn lijden als ze op veewagens worden gesleept. Met dit standpunt schaart de Kamer zich achter het advies van de Raad voor Dieraangelegenheden.

CDA, PvdA en GroenLinks zijn het eens om het vervoer van wrak vee te verbieden. D66 en VVD zijn tegen. Volgens de oppositiepartijen is het advies wereldvreemd en in de praktijk onuitvoerbaar.

“Waarom moeten dieren anders worden behandeld dan mensen”, vraagt VVD'er Blauw zich af. “Een mens dat een gebroken been heeft wordt ook naar het ziekenhuis vervoerd. Moet een paard dat op een concours hippique een been breekt ter plekke abrupt stilstaan en wachten op de man met het mes?”

Het besluit van de Kamer komt na een campagne van de Dierenbescherming, die de afgelopen zomer het transport van gewonde landbouwhuisdieren aan de kaak stelde. Met videobeelden toonde de Dierenbescherming aan dat het vervoer van wrak vee naar noodslachtplaatsen misstanden met zich mee brengt.