Film Beruf Neonazi mag vertoond in Berlijn

AMSTERDAM, 23 DEC. De omstreden documentaire Beruf Neonazi van Winfried Bonengel zal volgende week in een Berlijnse bioscoop vertoond gaan worden, voorafgegaan door een korte introductie. Het Berlijnse Openbaar Ministerie gaf gisteren een verklaring uit, die de weg voor een bioscooproulement vrij maakt. Volgens de verklaring is er geen reden aan te nemen dat het portret van de neonazi Bela Ewald Althans verkeerd opgevat zou kunnen worden, namelijk als propaganda voor diens ideeën, bij voorbeeld dat het technisch onmogelijk geweest zou zijn om in Auschwitz massaal joden te vermoorden.

De argumentatie van de officier van justitie luidt dat de filmmaker afstand neemt van de opvattingen van zijn hoofdpersoon door artistieke middelen, door de presentatie van een afwijkende mening en ook door de keuze van de titel Beruf Neonazi. Er zouden geen gronden zijn kopieën van de film in beslag te nemen of de vertoning te verbieden. Bovendien zou Althans aan een strafrechtelijk onderzoek onderworpen zijn.

Vorige week trok de Duitse distributeur de film terug, nadat er in Hessen een vertoningsverbod afgekondigd was. Tegen de film was geprotesteerd door de centrale joodse raad van Duitsland. Ook voorafgaand aan de vertoning van de film in Amsterdam vorige week woensdag door de stichting Film Free in het kader van het International Documentary Film Festival Amsterdam hadden de Stichting Bestrijding Antisemitisme en het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap eerst protest aangetekend en vervolgens een strafklacht ingediend.