Euforie op beurs drijft EOE-index naar nieuw record

AMSTERDAM, 23 DEC. Binnen vier minuten nadat vanmorgen de handel op het Amsterdamse Damrak was geopend, schoot de EOE-index, de belangrijkste barometer van de beurs, door de grens van 410 punten heen naar een nieuwe recordhoogte. Elsevier en Ahold vielen op als sterke stijgers.

AMSTERDAM De aandelenmarkt op het Beursplein had vanmorgen weinig moeite met het passeren van de grens van 410 punten voor de EOE-index. Aan het eind van de ochtend prijkte 411,85 op de borden, een winst van ruim drie punten vergeleken bij het slot van gisteren. Daarmee was volgens handelaren de toon gezet voor een dag met nieuwe records.

De Amsterdamse beurs had vandaag veel mee. Op de voor het Damrak meest relevant beurzen New York, Londen en Frankfurt schoot het koerspeil weer omhoog. Vooral de aandelenrally op Wall Street werkte positief op de handel in de hoofdstad. In Amsterdam waren het met name de internationals waar forse koersstijgingen te zien waren.

Elsevier, dat gisteren de dag afsloot op 177,60 gulden, won in de eerste uren van de handel bijna vier gulden. Aan het begin van de middag ging het aandeel voor 181,50 gulden in grote omzetten van de hand. In het kielzog van Elsevier steeg ook uitgever VNU flink in waarde. De koers van de Haarlemse uitgeverij, die gistermiddag stokte op 163,10 gulden, trok aan tot 166,50 gulden.

Koninklijke Olie stond aan het eind van de ochtend op een winst van 2,60 gulden op 201,60 gulden. Akzo steeg 2,80 naar 182,80 en Unilever 1,70 gulden naar 224,80 gulden. Bierbrouwer Heineken werd 2,20 gulden duurder op 212,80 gulden.

Aegon was in reactie. Nadat gisteren de koers flink was aangetrokken door Amerikaanse belangstelling voor dit verzekeringsaandeel, zakte de koers vandaag 1,80 gulden weg naar 109,50 gulden. Berichten over onderzoeken die gaande zijn naar mogelijk misbruik van voorwetensschap bij Orco Bank drukten de koers vier gulden naar 88,50 gulden. Staal Bankiers mocht nog eens 90 cent omhoog naar 18,90 gulden na de bekendmaking dat verzekeraar AVCB het meerderheidsbelang van Vendex overneemt.

NEW YORK De effectenbeurs van New York sloot gisteren hoger. De Dow Jones-index van de dertig industriële fondsen kwam uit op 3762,19 punten en dat was 17,04 punten meer dan op dinsdag. De omzet bedroeg 276 miljoen aandelen na 269 miljoen op de voorgaande dag.

De eerste helft van de handel kende een mat verloop. De tweede helft verliep, vooral onder invloed van de obligatiehandel, een stuk levendiger. In de obligatiehoek op de Amerikaanse beurs kwam het optimisme bovendrijven toen bleek dat er voor de verkoop van vijfjarige staatsobligaties behoorlijk wat belangstelling bestond. Het filmfonds Paramount werd het meest in de gaten gehouden. De handel erin werd tijdelijk gestopt. Een overnemingsbod van kabel-tv-expoitant QVC, dat maandag nog verhoogd werd, lijkt te worden aanvaard. Maar dat zou alleen gebeuren op voorwaarde dat branchegenoot Viacom, waarmee Paramount veel liever in zee gaat, tien dagen de tijd krijgt om zijn bod verder op te schroeven. Deskundigen zien het overnemingsgevecht begin volgend jaar beslecht worden in het voordeel van Viacom.

Voor de dollar werd tegen het einde van de handel in New York een koers opgegeven van 1,9070 gulden na 1,9130 gulden op dinsdag.

TOKIO De Japanse effectenbeurs was vandaag gesloten wegens een nationale feestdag.