Duizenden evacués, zes doden; Veel overlast bij overstromingen

PAG.3 OVERSTROMINGEN IN LIMBURG, BELGIE, FRANKRIJK EN DUITSLAND

ROERMOND, 23 DEC. Bij overstromingen in Duitsland, Frankrijk en België zijn ten minste zes doden gevallen. In Nederland heeft vooral Midden-Limburg last van de rivieren die buiten hun oevers treden. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. De situatie in het zuiden van Limburg is inmiddels stabiel.

Het hoge water in de Maas heeft vanmiddag Midden-Limburg bereikt. Het wassende water zal ook de komende dagen nog voor veel problemen zorgen in andere riviergebieden van Nederland. Zeer gevaarlijke situaties worden in de rest van het land echter niet verwacht.

In Venlo zijn vandaag enkele honderden mensen geëvacueerd. De situatie werd vanmorgen als “zeer ernstig” omschreven. In veel woningen langs de Maas zijn door de overstromingen elektriciteit en verwarming uitgevallen. Ook in Roermond zijn duizend mensen geëvacueerd nadat een met zandzakken aangelegde nooddijk in het Roermondse Ool vanmorgen vroeg het begaf. De waterkering met een lengte van 1.200 meter is weggeslagen.

De schade van de watersnood in Limburg wordt voorlopig geschat op meer dan twintig miljoen gulden. Zeker twintigduizend bewoners van plaatsen langs de Maas zijn ernstig gedupeerd onder wie 4.500 die al eerder dit jaar bij overstromingen in januari ernstig werden getroffen. Tussen de zes- en zevenduizend woningen liepen grote schade op.

Koningin Beatrix heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan het getroffen gebied in Zuid-Limburg. De koningin reed in de bak van een legertruck door de dorpen Meers, Born en Grevenbicht. In Meers sprak zij korte tijd met bewoners. “Ik kan u zelfs onder deze omstandigheden slechts een prettige kerst toewensen”, zo sloot de koningin het gesprek af.

In Duitsland schuift de watersnood door de aanzwellende Rijn en zijn zijrivieren naar het noorden en bereikte gisteravond Bonn, Keulen en Düsseldorf. In die steden stond de Rijn vanmiddag bijna elf meter boven het normale peil. Er zijn in Duitsland tot nu toe vier dodelijke slachtoffers gevallen. In het oude Koblenz, de plaats waar de Moezel in de Rijn stroomt, werd gisteren de hoogste waterstand in zeventig jaar gemeld. Daar moesten gisteren enkele honderden mensen worden geëvacueerd. Ook het oude centrum van Keulen is sinds gisteravond ondergelopen.

Het treinverkeer tussen Frankrijk, België en Nederland heeft ernstig te lijden van het hoge water. Op de lijn Parijs-Brussel is geen verkeer mogelijk. De verbindingen worden in stand gehouden via Amiens. Vertragingen van ten minste anderhalf uur zijn het gevolg. De snelweg via Lille is nog wel open. Vandaag zou het minder regenen en wordt verwacht dat het water in het getroffen noordoosten van Frankrijk zou zakken. Voorlopig is het leven ernstig ontregeld door de overstromingen. Eén vrouw in de Franse Ardennen is verdronken in haar eigen huis; zij had evacuatie geweigerd.

In België lijkt de 'waterpiek' voorbij. België heeft de zwaarste overstromingen van Maas en Sambre sinds 1926. Ze hebben alleen al in het Maasdal 2.500 Belgen uit hun huizen gejaagd en één onvoorzichtige fietser het leven gekost. Het meest kritiek was de toestand in het stroomgebied van de Maas, waar tot vanochtend toe sommige dijken op doorbreken stonden.