CHRISTMAS SHORTBREAD

Shortbread koekjes en cakes komen oorspronkelijk uit Schotland en werden tijdens de feestdagen rond Kerst en Nieuwjaar gegeten. Deze traditie emigreerde samen met Schotten naar Canada en raakte ook daar ingeburgerd. Mijn moeder maakte vele verschillende soorten en was in onze buurt bekend om haar heerlijk boterige shortbread. Van haar leerde ik dat shortbread koekjes echt niet moeilijk te maken zijn, maar dat je wel moet opletten dat de oven niet te warm is omdat de koekjes dan bruin worden.

Voor 50-60 koekjes

250 gram stevige boter

100 gram rijstbloem

200 gram bloem

75 gram poedersuiker

1 theelepel zout

stukjes gekonfijte kersen, ongezouten halve amandelen of pijnboompitten, desgewenst

Doe de boter in een grote kom. Zeef de bloemsoorten met de suiker en het zout in een andere kom. Schep 4 of 5 eetlepels van het bloem-suikermengsel over de boter en meng goed met uw handen. Ga zo door met het toevoegen van het bloem-suikermengsel aan de boter tot het op is. Kneed goed met uw handen na elke toevoeging. Kneed het koekjesdeeg nog 5 minuten. Verdeel het deeg in tweeën en maak er twee rollen van. Wikkel de rollen in vetvrij papier en leg ze minstens twee uur in de koelkast. Snijd de rollen in koekjes van circa 6 millimeter dik en schik die op een bakblik (niet ingevet). Druk een stukje gekonfijte kers, een amandelhelft of een pijnboompit licht in het deeg. Laat de koekjes circa 15 minuten bakken in een op 150 graden celsius voorverwarmde oven. De koekjes mogen niet bruin worden. Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze op een koele plek in een luchtdichte koekjestrommel.

    • Kim Maclean