Bodem valt weg onder convenant tropisch hout

Het convenant Tropisch hout, dat de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) deze zomer samen met vier ministeries hebben ondertekend, zal niet gemakkelijk nageleefd kunnen worden. Afgesproken was dat de Nederlandse houtbedrijven vanaf 1995 alleen tropisch hout importeren dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

De International Timber Trade Organisation had onlangs afgesproken dat duurzaam beheer zou ingaan in het jaar 2000. Nederland wil nu, als belangrijkste Europese importeur, dit tijdstip vijf jaar naar voren trekken. De houthandel is dit convenant vrijwillig aangegaan. Het convenant zou ook de problemen wegnemen met sommige klanten, idealistische gemeenten en woningbouwverenigingen die duurzaam gekweekt hout eisten.

Op een oriënterende reis afgelopen maand kreeg de Nederlandse delegatie van de VVNH van de Maleisische en Indonesische gastheren de kous op de kop. VVNH-voorzitter K.W. Kuperus: 'Alle tien de bedrijven waar wij kwamen waren goed op de hoogte. Wij kregen overal de wind van voren. Wat we wel dachten om op eigen houtje vijf jaar eerder te willen beginnen! Als de verwijten van de ene gastheer nog in je oren klonken, begon de volgende opnieuw. Nee, het was geen leuke reis.''

Maleisië en Indonesië zeggen nog niet klaar te zijn voor een gecontroleerde, duurzame bosbouw. Er moet nog een ambtenarenapparaat worden opgezet en de bossen waar het duurzame hout vandaan moet komen, zijn nog niet ontsloten. De landen piekeren er niet over om mee te werken aan de initiatieven van het eigenmachtige convenantenlandje overzee.

Jan Nico van de Stadt, bestuurslid van de NNVH, vindt de Maleisische en Indonesische reacties wel erg hard: 'In principe hebben ze gelijk, wij vervroegen eigenmachtig de internationale afspraken. Maar als je in 2000 duurzaam gaat produceren, dan zal er in 1995 toch ook wel duurzaam gewonnen hout beschikbaar zijn. Zo snel gaat het niet in de bosbouw.'' Maar de harde opstelling is misschien enigszins te vergelijken met de manier waarop Indonesië Pronk de deur wees - het bemoeizuchtige Nederland moet zijn toon tegenover de exkoloniën maar eens wat matigen.

Een belangrijk argument van de tropenlanden is dat de westerse landen ook eens aan duurzaam beheer van hun bossen moeten doen. Waarom de tropenlanden eisen opleggen, als het Westen daaraan zelf geen boodschap heeft. Vooral aan de Amerikaanse westkust wordt roofbouw gepleegd op het gematigde nevelwoud door de VS en Canada.

Wat gaat de Nederlandse houthandel nu doen? Kuperus: 'Ik weet het niet. Het convenant omvat ook zaken die wel nagekomen kunnen worden, zoals precies definiëren wat duurzaam beheer is. Maar wat de echte import betreft... We moeten maar eens afwachten wat de politiek doet. In januari komt de zaak in de Kamer.''