Amsterdam opent 500 'container-cellen'

AMSTERDAM, 23 DEC. In Amsterdam komen binnenkort vijfhonderd container-cellen voor kortgestrafte gevangenen. Het initiatief komt van het Amsterdamse openbaar ministerie. “De gemeente neemt tweederden van de kosten voor haar rekening, het ministerie van justitie en ons parket de rest”, zegt hoofdofficier van justitie J.M. Vrakking. Het is voor het eerst in Nederland dat een gemeente meebetaalt aan het cellentekort.

De containers zijn bedoeld om gevangenen op te sluiten die maximaal tot vier weken zijn veroordeeld. “Het gaat vooral om jongelui die kleine misdrijven plegen op straat, maar de bevolking grote overlast bezorgen”, zegt Vrakking. Tot nu moesten veel van deze jongeren wegens cellentekort worden heengezonden. De beloofde extra cellen van minister Hirsch Ballin (justitie) zijn pas in 1996 klaar.

Een paar weken geleden kwam het Amsterdamse parket op het idee om deze noodoplossing te realiseren. “We konden gewoon niet meer wachten”, zegt Vrakking. “Die kinderen moeten weten dat er straf volgt als je iets verkeerd doet. Je kunt ze niet laten lopen en lopen.” Volgens de hoofdofficier gaat het niet om een zwaarbewaakte gevangenis met “hekken en lampen en toeters en bellen”. Zo zullen een aantal bewakingstaken worden uitgevoerd door stadswachten of werklozen. “Het gaat erom een signaal te geven.” Naar verwachting zullen de containers al over drie maanden in gebruik worden genomen. Justitie denkt dat er jaarlijks ongeveer zeshonderd kortgestraften kunnen worden opgesloten. Over de locatie wordt nog onderhandeld. De gemeente denkt aan het Westelijk Havengebied als mogelijke plaats.