Aantal misdrijven in Utrecht toegenomen

UTRECHT, 23 DEC. Het aantal geweldmisdrijven tegen personen, zoals diefstal met geweld, mishandeling en moord, is dit jaar in Utrecht gestegen van 1.131 naar 1.478. De toename met dertig procent is de sterkste stijging sinds jaren. Evenals voorgaande jaren wordt ongeveer vijftig procent van de geweldmisdrijven opgelost. Het aantal zedendelicten is dit jaar 21 procent gedaald.

De cijfers staan in de Politiemonitor die het Utrechtse korps deze week heeft gepubliceerd. Volgens politiewoordvoerder J. Servaas is een verschuiving waarneembaar naar tasjesroof, omdat steeds minder winkeliers hun geld over straat naar de bank brengen.

Het aantal overvallen is na een spectaculaire toename sinds 1990 dit jaar voor het eerst gedaald, met vijf procent van 87 naar 74. De politie wijt dit aan de instelling van een speciaal overvallenteam. Het oplossingspercentage is gedaald van 40 naar 35 procent.

Ook het aantal woninginbraken is dit jaar met 11,5 procent gestegen, van 5.592 naar 6.240. Tot 1991 bleef het aantal inbraken stabiel op ongeveer 4.500, maar sindsdien is sprake van een sterke toename. Het oplossingspercentage is de laatste jaren gedaald naar ongeveer vijf procent. Het streven was het oplossingspercentage bij inbraken dit jaar te verdubbelen, maar volgens de districtschefs is dit niet gelukt onder meer als gevolg van de reorganisatie van het korps. Dit jaar zal de bestrijding van woninginbraken in alle districten van de regio Utrecht een grote prioriteit krijgen. Voorts wordt het mogelijk telefonisch aangifte te doen. Volgens politiewoordvoerder Servaas geven de oplossingscijfers inzake woninginbraken een vertekend beeld; als een dader van tien inbraken wordt gegrepen wordt dit in de oplossingscijfers slechts als één geval opgevoerd.