'We zijn paraat, maar meer oefenen kan nooit kwaad'

SCHAARSBERGEN, 22 DEC. “Wachten en verder trainen”, dat is het enige dat de militairen van de luchtmobiele brigade kunnen doen, aldus een van hen vanmorgen bij de poort van de Oranjekazerne in Schaarsbergen, de thuisbasis van het nieuwe krijgsmachtonderdeel. Gisteren werd bekend dat de uitzending naar Oost-Bosnië van het eerste bataljon 'rode baretten' in januari zeer waarschijnlijk niet kan doorgaan omdat de Serviërs dwarsliggen.

Niet bekend

De meeste militairen van het elfde infanterie-bataljon zijn al met kerstverlof. Het zouden de laatste dagen in de familiekring zijn voor hun uitzending. “Het is voor de achterban bijna nog vervelender dan voor ons”, zegt een plaatsvervangend groepscommandant van de Bravo-compagnie van het elfde bataljon, die zich al op het afscheid had voorbereid. De suggestie dat men thuis wel opgelucht zal zijn wijst hij van de hand. “Die weten nu ook weer niet waar ze aan toe zijn. Die onzekerheid is beklemmend.” Hijzelf vindt het uitstel van uitzending “een teleurstelling” en onder zijn collega's zou de reactie overwegend dezelfde zijn. “Iedereen wilde graag. We wilden wel eens in de praktijk brengen wat we geleerd hebben. Dit is tenslotte toch waar je het voor doet. We hebben getekend voor dit werk en gekozen voor dit nieuwe onderdeel. Een flexibele krijgsmacht, dat is de idee. Uitzending naar crisisgebieden hoort daarbij. We waren er klaar voor. Maar ja, je moet maar zo denken: ook al zijn we paraat, meer oefenen kan natuurlijk nooit kwaad.”

Over de reden voor het waarschijnlijke uitstel heeft de militair een duidelijke mening: “We zouden er naar toe gaan om de save areas te beschermen. Het is natuurlijk belachelijk dat de Serviërs bepalen of we het gebied in kunnen of niet.” Dat de missie van de luchtmobiele brigade zin heeft, wordt volgens hem door de ontwikkelingen daar elke dag weer bewezen. “Natuurlijk heeft het zin. Het is er een rotzooi, maar daarom gaan we juist. We doen het denk ik zeker niet voor niks.”

Uitstel van de missie naar Oost-Bosnië heeft volgens de militair voor veel manschappen van het onderdeel vervelende gevolgen. Het elfde bataljon is eind vorig jaar opgekomen. De meeste militairen hebben voor twee jaar getekend. Wanneer ze later volgend jaar alsnog voor zes maanden worden uitgezonden, komen ze misschien over die termijn heen. “Moeten we dan bijtekenen voor enkele maanden? We weten het eigenlijk niet. De meesten van ons hebben toch andere plannen.” Hijzelf wil een officiersopleiding gaan doen. “Dit werk is een goede opstap, vond ik.”

    • Frank Poorthuis