'VN-troepen tot '95 nodig in Somalië'

NEW YORK, 22 DEC. De Amerikaanse VN-gezant voor Somalië, Jonathan Howe, acht het voor het vredesproces noodzakelijk dat de VN tot maart 1995 aanwezig blijven in Somalië.

Howe deelde dat gisteren mee aan de Veiligheidsraad, die zich beraadt op een strategie voor Somalië na het vertrek van de 11.000 Amerikaanse VN-militairen in maart volgend jaar. In het voetspoor van de Amerikanen, die van groot belang zijn voor de logistiek en de materiaalvoorziening van de operatie, hebben ook andere Westerse troepen besloten zich terug te trekken. De bedoeling is dat ze worden opgevolgd door troepen uit andere landen, maar alleen de Pakistanen hebben zich tot nu toe bereid verklaard extra mankracht te leveren. De Pakistanen willen hun 5.000 man aanvullen met een contingent van ongeveer 1500 soldaten, op voorwaarde dat de Amerikanen hen van zware wapens voorzien. De Veiligheidsraad hoopt dat de sterkte van de VN na het vertrek van de Amerikanen op 18.000 troepen kan worden gehouden. Secretaris-generaal Boutros-Ghali van de VN waarschuwde vandaag dat de operatie voortijdig moet worden afgebroken als nieuwe troepen en fondsen uitblijven. (Reuter, AFP)