Vlaamse Leeuw zet zijn tanden in de sport

BRUSSEL, 22 DEC. De onverbiddelijke opmars van Vlaanderen naar onafhankelijkheid trekt nu ook sporen in de sport. Sinds vorige week heeft de Vlaamse regering de complete nationale Belgische judoploeg geadopteerd. Voortaan zullen de Belgische top-judoka's, allen Vlamingen, door het leven gaan als het 'Vlaamse Judo Team'. Dit tot irritatie van het Belgisch Olympische Comité.

Op het (voorheen) Belgische judopak zal voortaan prominent de Vlaamse Leeuw prijken, in zwart silhouet op gele achtergrond. De Vlaamse regering stelt een sponsorbedrag van vijf miljoen frank beschikbaar. Wie wereldkampioen wordt krijgt een miljoen frank (ongeveer 55.000 gulden) van de Vlaamse belastingbetaler, een Europese titel levert 500.000 frank op. In ruil daarvoor moeten de judoka's als 'ambassadeurs' van Vlaanderen, de regio aan naamsbekendheid helpen.

De Vlaamse regering hoopt dat de Leeuw op alle internationale toernooien gedragen mag worden en de Belgische vlag voortaan thuis kan blijven. De Vlaamse minister van buitenlandse handel Johan Sauwens wees erop, dat ook de Baltische landen, een aantal ex-Sovjet republieken en Schotland zich als zelfstandige landen in sporttoernooien mogen profileren. Dus waarom zou Vlaanderen dat niet kunnen?

De president van het Belgisch Olympisch Comité, Adrien Vanden Eede, heeft al laten weten dat bij Europese- en wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen daar natuurlijk geen sprake van kan zijn. Alleen als Vlaanderen een “toernooi tegen Catalonië” houdt, lijkt de president het nieuwe symbool toe te laten.

Maar de echte pijn zit natuurlijk dieper. De Belgische vlag verbleekt, de nationale instellingen brokkelen in hoog tempo af. Voor de zomer werden Vlaanderen en Wallonië, dankzij de staatshervorming, deelstaten in een federatie. Nu begint de Belgische boedelscheiding gevaarlijk dicht in de buurt van de sport te komen. Dat roept emoties op bij diegenen die bij het hijsen van de zwart-geel-rode vlag op sportmanifestaties vochtige ogen kregen. Vanden Eede vergeleek de Vlaamse sponsoring met het voormalige Oost-Duitsland, waar de sport immers 'ook' ten dienste stond van het staatsbelang. “Ik kan ook niet helpen dat ik daaraan moet denken.”

Bij de Waalse judobond vraagt men zich nu af wat er zal gebeuren als een franstalige judoka onverhoopt toch tot het Belgische topniveau mocht doordringen. Stel dat die in dat 'Vlaamse Judo Team' wordt opgenomen en vervolgens, met de leeuw op de borst, Europees kampioen voor België wordt. Zou die dan ook een miljoen frank krijgen van de Vlaamse regering? Of wordt het tijd dat de Franstalige Gemeenschap in België het topjudo ook gaat sponsoren, zodat de Waalse Haan tenminste ook op de judokleding kan verschijnen? De Belgische nationale coach Jean-Marie Dedecker zei bij de entree van een franstalige topjudoka wel voor een andere sponsor te kunnen zorgen. Maar als er een franstalige judoka mee moest doen, dan was een bijdrage van de Waalse judobond toch wel gewenst.

De Vlaamse regering gaat er echter stilzwijgend vanuit dat het judo voorlopig gedomineerd blijft door Vlamingen. Die haalden de laatste jaren meer dan honderd judo-medailles binnen op internationale toernooien. Dit najaar werd de Vlaamse Gella Vandecaveye nog wereldkampioen. Bij de Olympische Spelen in Barcelona behaalde Heidi Rakels een bronzen medaille. Andere grote namen in het Belgische judo zijn van de Vlamingen Robert van de Walle, Ulla Werbrouck, Johan Laats en Harry van Barneveld.

Het is ook niet de eerste keer dat de Vlaamse regering Belgische topfiguren van Vlaamse herkomst voor de regionale kar spant. Eerder waren het internationaal bekende barokorkest La Petite Bande van de Vlaming Sigiswald Kuijken, het kamerorkest I Fiamminghi en de astronaut dr. Dirk Frimout aan de beurt - allen hebben een honoraire functie als Vlaams 'cultureel ambassadeur' geaccepteerd. De term 'Vlaanderen' moet een 'kwaliteitskeurmerk' worden, zo menen de zelfbewuste politici van de Vlaamse regering. Het is nu voor het eerst dat er ook serieus geld wordt uitgetrokken voor de nieuwe vaandeldragers.

    • Folkert Jensma