Verzonken stad bij Split ontdekt

ZAGREB, 22 DEC. Archeologen hebben in de buurt van de Kroatische havenstad Split, aan de Dalmatische kust, de restanten van een verzonken stad uit de oudheid ontdekt. Deskundigen vermoeden dat zij op de helleense stad Sicula zijn gestoten, die als een van de belangrijkste handelshavens in de omgeving gold.

“De gebouwen hebben ondubbelzinnig kenmerken van de helleense cultuur”, verklaarde de archeologe Ivanka Bilic woensdag in de in Zagreb verschijnende krant Vecernje List.

De speurtocht naar de stad, die al in de werken van de Romeinse schrijver Plinius de oude voorkomt, heeft meer dan 100 jaar niets opgeleverd. Duikers ontdekten de nederzetting begin deze week twee tot zes meter onder het wateroppervlak. Een deel van de gebouwen zou in zeer goede staat zijn. De onderzoekers hebben tot nu toe gouden en aardewerken voorwerpen aangetroffen en munten die uit de tweede tot de vijfde eeuw na Christus stammen. (DPA, ANP)