Van der Stee in actie tegen RDM-handel met Taiwan

PAG.17 CHINA-LOBBY ZET RDM DE VOET DWARS

DEN HAAG, 22 DEC. Oud-minister mr. A. van der Stee (CDA) leidt een pressiegroep van grote Nederlandse ondernemingen tegen de mogelijke export door de Rotterdamse werf RDM van onderdelen van onderzeeboten aan Taiwan.

De pressiegroep, waarvan onder meer vertegenwoordigers van Shell, Akzo, DSM, Philips, Stork en Fokker deel uitmaken, vreest ernstige nadelige gevolgen voor hun handelsrelaties met China als RDM-leveranties aan Taiwan doorgang vinden.

De RDM maakt goede kans op een order voor de levering aan Taiwan van niet-strategische onderdelen voor onderzeeërs. Een dergelijke order, die een waarde van honderden miljoenen guldens zou vertegenwoordigen, is van groot belang voor het voortbestaan van het Rotterdamse bedrijf.

Van der Stee, voorzitter van de China-kamer van het Nederlands centrum voor handelsbevordering (NCH), bevestigde vanochtend dat hij premier Lubbers en de ministers Andriessen (economische zaken), Kok (financiën) en Kooijmans (buitenlandse zaken) onlangs heeft benaderd om de belangen van de Nederlandse ondernemingen in China te beschermen. “De Chinezen zullen ons zeker van dubbelhartige politiek beschuldigen en dat zal negatieve gevolgen hebben voor onze handelsrelatie”, aldus Van der Stee. “China heeft momenteel een economische groei van 10 tot 13 procent, daar moet Nederland bij zijn en je moet alles achterwege laten wat dit belang doorkruist.”

    • Willem van Kemenade
    • Theo Westerwoudt