Stork neemt ingenieurs Comprimo over

ROTTERDAM, 22 DEC. Machineproducent Stork heeft een bod uitgebracht op alle aandelen van ingenieursbureau Comprimo. Comprimo met 2600 werknemers is het op twee na grootste ingenieursbureau van Nederland en veruit het grootste op het gebied van olie- chemie- en procesindustrie.

Stork bezat al 32 procent van de aandelen van Comprimo en heeft gisteren in beginsel overeenstemming bereikt over de aankoop van de andere aandelen die in handen zijn van Shell Petroleum (36 procent) en aannemer Ballast Nedam (32 procent).

Stork zegt dat de overname een strategische versterking oplevert. Stork heeft al een sector industriële dienstverlening. Die zou door het ingenieursbureau uitgebreid kunnen worden. Volgens Stork werken van de 17.000 werknemers nu al 11.000 in de zogenoemde industriële dienstverlening.

Comprimo heeft 2600 medewerkers en vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Oman en Singapore. Het ingenieursbureau kwam vorig jaar in de problemen en leed een verlies van 25 miljoen gulden. Nederland, Duitsland en Singapore draaiden toen 'teleurstellend'. Dit jaar hoopt het bedrijf weer in de plus te komen.

Shell is de grote opdrachtgever van Comprimo. Volgens Storkbestuurder en gedelegeerd commissaris van Comprimo, prof.dr.ir. A.W. Veenman, is dertig procent van de opdrachten voor Comprimo Amsterdam afkomstig van Shell. Het bedrijf had ook sterke contacten met aannemerswereld. In het verleden was de Verenigde Bedrijven Bredero een belangrijke aandeelhouder. Toen dit bedrijf failliet ging werd in 1990 het belang doorverkocht aan branchegenoot Ballast Nedam. De aannemer zag voor Comprimo kansen bij het gezamenlijk uitvoeren van de opdrachten in het Midden Oosten. Deze samenwerking heeft volgens Veenman voor Comprimo echter zeer wisselende omzetten opgeleverd. Hij verwacht dat de contacten met de opdrachtgevers in stand kunnen blijven. Volgens Veenman is het idee dat daarvoor een belang in Comprimo nodig is 'verouderd'.