Sterrenwacht en kamp Westerbork vernield

ASSEN, 22 DEC. Bij de Radiosterrenwacht in de bossen van het Drentse Hooghalen (gemeente Westerbork) hebben onbekenden maandagavond voor een miljoen gulden schade aangericht. Met een bijl werden in het test- en regelcentrum van de sterrenwacht beeldschermen en deels zelf ontwikkelde geavanceerde meet- en regelapparatuur voor de telescoop vernield. Volgens woordvoerder R. Genee van de sterrenwacht wordt het wetenschappelijk onderzoek als gevolg van de aangerichte ravage met zeker twee maanden vertraagd. Het bijstellen en vervangen van onderdelen in de elektronica van de veertien schotels van de telescoop is door de vernielingen onmogelijk. Ook is brand gesticht in een van de kantoorruimtes. Doordat het brandalarm afging werden politie en brandweer gewaarschuwd. Het inbraakalarm werkte niet.

In het op twee kilometer verder gelegen Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn kort daarna drie ruiten met keien vernield. De poging tot inbraak mislukte omdat het centrum beschikt over inbraakbestendige ramen. De politie vermoedt dat beide acties het werk zijn van eenzelfde persoon. Zowel in het kantoor van de Sterrenwacht als bij het Herinneringscentrum werd een met de hand geschreven brief aangetroffen in een enveloppe. Hierin stonden volgens een politiewoordvoerder onder andere onsamenhangende racistische en fascistische uitlatingen. De dader vergeleek de pracht van de sterrenhemel onder meer met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

De politie gaat er van uit dat het een “verward” persoon betreft, gezien de inhoud van de brieven.