'Sancties tegen banken na schandaal'

NEW DELHI, 22 DEC. Een onderzoekscommissie van het parlement van India dringt erop aan vier multinationale banken tijdelijk belangrijke vergunningen te ontnemen in verband met hun betrokkenheid bij een effectenschandaal in 1991 en 1992.

Het betreft de lokale vestigingen van de Citibank en Bank of America, de in Londen gevestigde Standard Chartered en het ANZ Grindlays die zijn hoofdkantoor in Australië heeft. Na anderhalf jaar onderzoek concluderen de dertig leden van de commissie in hun eindrapport dat minstens 17, voornamelijk Indiase, banken bij het schandaal betrokken waren. Misbruik van hun fondsen voor effectenspeculatie leidde tot een kunstmatige hausse op de effectenbeurs van Bombay. De buitenlandse banken namen het initiatief in het schandaal en waren de voornaamste spelers, aldus het rapport, dat overigens minister van financiën Manmohan Singh verantwoordelijk stelt voor de fraude. Zijn departement zou te weinig toezicht hebben gehouden op de effectenhandel en aanwijzingen genegeerd hebben dat er geknoeid werd. Het rapport doet geen aanbevelingen ten aanzien van zijn positie, maar afzonderlijke commissieleden dringen aan op aftreden. De buitenlandse banken hebben nog niet op de beschuldigingen gereageerd, een woordvoerder van de Standard Chartered noemde het oneerlijk dat alleen de buitenlandse banken gestraft zouden worden voor onregelmatigheden waar ook zoveel Indiase banken bij betrokken waren. (AP)