Rehabilitatie

Het NOS-journaal had maandag weer een opmerkelijk primeurtje. “Professor Buck gerehabiliteerd” was de boodschap, en het actualiteitenprogramma NOVA deed daar dezelfde avond nog een schepje bovenop door de suggestie te wekken als ging het met de door Henk Buck ingeslagen onderzoeksweg nog steeds op rolletjes. Een Europees octrooi was verlengd, buitenlandse bedrijven “zagen mogelijkheden”.

In werkelijkheid was Buck door niemand gerehabiliteerd behalve door zichzelf. De geheime schikking met de TU-Eindhoven waarvan hij maandag de inhoud openbaarmaakte, was geen eerherstel en zijn beide inmiddels geweigerde artikelen voor de Proceedings van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen ook niet. En de hoop op remming van het aidsvirus met behulp van Bucks methode is voorlopig nog net zozeer luchtfietsen als destijds in 1990.

Vanwaar dan die 'primeur' van de NOS afgelopen maandag? We zullen het nooit weten, maar de maker van de beide items was dezelfde journalist als die in april 1990 met de primeur van het aidsmiddel kwam - de grootste zeperd uit de geschiedenis van het tv-journaal. Heeft de NOS met deze follow-up mischien vooral zichzelf willen rehabiliteren?

    • Felix Eijgenraam