Kunstenaarsactie voor Sarajevo in Paradiso

AMSTERDAM, 22 DEC. Tientallen Nederlandse kunstenaars werken op 8 januari mee aan de manifestatie Kunstenaars voor Sarajevo in Paradiso, Amsterdam.

De solidariteitsmanifestatie is een initiatief van Germaine Groenier en Annemarie Prins, en bedoeld om geld in te zamelen voor culturele activiteiten in Sarajevo.

Het orkest de Volharding en de componisten Theo Loevendie en Louis Andriessen komen op het podium. Ook de acteurs Hans Croiset, Frank en René Groothof, het RO Theater, de gebroeders Flint, Toneelgroep Amsterdam en cabaretière Marjan Luif werken mee.

Deelnemende auteurs zijn onderanderen Kees van Kooten, Remco Campert, Marion Bloem, Vonne van der Meer, Adriaan Morrieën en Karin Spaink. Schaker Jan Timman heeft ook zijn medewerking toegezegd.

Bezoekers kunnen zich in Paradiso laten portretteren door schilders en fotografen.

Ter afsluiting van de manifestatie (van 20u tot 4u) worden kunstwerken geveild. Een tweepersoons overnachting in het Amstelhotel en een rondleiding over de expositie De dageraad der Gouden Eeuw in het Rijksmuseum komen ook onder de hamer. Verder worden persoonlijke bezittingen van deelnemende kunstenaars verkocht, zoals Gouden Kalveren, gesigneerde boeken, theaterkostuums, etc.

Tussen de verschillende optredens van schrijvers, dansers, acteurs en schilders door, worden brieven uit Sarajevo voorgelezen.

Ook wordt er een kunstwerk gemaakt getiteld Until Peace, dat zal blijven staan tot de oorlog voorbij is.