Kerstfeest met Doris Day

A Date with Doris Day. In: Amsterdam, Rialto; Den Haag, Haags Filmhuis.

Spartacus (1960). Regie: Stanley Kubrick. Met: Kirk Douglas, Peter Ustinov, Laurence Olivier, Charles Laughton. In: Desmet, Amsterdam, matinees vanaf Eerste Kerstdag.

Voor echt feestelijke films (Aladdin en Sleepless in Seattle daargelaten) moet de bioscoopbezoeker deze kerstdagen een beetje op avontuur gaan. Het ouderwetse biosgevoel valt te beleven bij de reprise van een nieuwe 70mm-print van Stanley Kubricks spektakelfilm Spartacus, voor de gelegenheid aangevuld met de in 1960 weggecensureerde beelden, waarin slavendrijver Tony Curtis toespelingen maakt op zijn homoseksualiteit. De nieuwe montage is een geschikt alibi om eens mee te maken hoe de bioscoop vroeger een soort pretparkgevoel veroorzaken kon.

Meer voor de kitschliefhebber is de reprise van drie oude Doris-Dayfilms in onvervalst Technicolor. Ooit verwezen naar de mestvaalt van de filmgeschiedenis als toppunt van truttigheid (“Hee, er is weer niets op de teevee/Alleen een film met Doris Day”, zong Doe Maar in de jaren zeventig), zouden haar alledaagse niemendalletjes wel weer eens voor plezier kunnen zorgen. De filmtheaters in Amsterdam en Den Haag haalden er drie van de plank. De kittige musical Tea for Two (David Butler, 1950) draait in Rialto in de kerstnacht - gevolgd door ontbijt - en op Tweede Kerstdag (11u.). Lover Come Back (Delbert Mann, 1962), hier uitgebracht als Een pyjama voor twee, gaat door voor de beste uit de reeks films van DD met Rock Hudson en is in Rialto te zien op beide kerstdagen om 15.15u. Ten slotte is Doris met David Niven te bewonderen in Pa krijgt de klappen oftewel Please Don't Eat the Daisies (Charles Walters, 1960) in Rialto op beide kerstdagen om 13u. en in het Haags Filmhuis de hele week behalve beide kerstdagen om 14u. Daarna vertoont laatstgenoemd theater om 16.15u het voortreffelijke melodrama van Douglas Sirk All That Heaven Allows (1955), zonder Doris maar met Rock Hudson.

    • Hans Beerekamp