Het snelle leerproces van de aanstaande volleybaltopper

NIEUWEGEIN, 22 DEC. De blikgroenten wonnen in de vrouwen-volleybalfinale van de zelfklevende etiketten. Oftewel, Bonduelle VVC versloeg in Nieuwegein Etiflex Ommen met 3-2.

De volleybalsters uit Ommen zijn al een jaar of acht nauw verbonden met het bedrijf van de genoemde etiketten. Etiflex staat bekend als een trouwe en inmiddels ook grote sponsor. Vooral voor volleybalbegrippen bij de vrouwen. De bijdrage van de geldschieter wordt geschat op ongeveer anderhalve ton per jaar. Terwijl het ooit, zoals voorzitter Gert-Jan Makaske het noemt, als “een leukigheidje” begon.

De geldschieter is volleyballiefhebber en komt uit Ommen. Dus lag het voor de hand dat het tot een verbintenis met de plaatselijke vereniging zou komen. De club had zich van het districtsniveau naar de eerste divisie opgewerkt en met behulp van de gulle dorpsgenoot werd de groei voortgezet. Vier jaar geleden promoveerden de vrouwen naar de eredivisie. En daarin wil de ploeg nu ook een rol van betekenis spelen. Met de steun van de sponsor. Die weet ook wat hij wil. Zo duldt hij geen naam van een ander bedrijf op de mouwen van het shirt of op de achterkant van het broekje van de volleybalsters, zoals bij de meeste andere clubs.

Twee seizoenen geleden werden in één klap vijf nieuwe speelsters aangetrokken. Aan het begin van dit seizoen werd de Roemeense Mirela Bojescu nog toegevoegd. Alleen Jolanda Wibier, de nummer acht, is een lokale speelster. Verleden jaar werd het team al derde in de competitie. In het vorige bekertoernooi bleef de club ongeslagen in de groepswedstrijden.

Ineens herbergt een kleine gemeente van 17.000 inwoners een potentiële topper op sportgebied. Het verschil tussen de mannen en de vrouwen bij de Ommense volleybalclub is opvallend groot. De mannen spelen nog steeds in het district. Voetbal is te populair, aldus Makaske. De voorzitter hoopt nu nog op steun van de gemeente, maar die blijft uit. Twee dagen in de week moet de selectie zelfs naar het naburige Dalfsen uitwijken om te trainen. “Er wordt niet beseft dat we door onze resultaten Ommen promoten.”

De club heette vroeger Volco. Sommigen zijn dat al vergeten. Etiflex is nu de naam. Zo staat de vereniging in volleyballend Nederland bekend. Dat is prettig voor de sponsor. Als je maar lang genoeg bij een club blijft hangen. En je naam een beetje lekker in het gehoor ligt. Zoals Delta Lloyd, Starlift en Brother, historische volleybalsponsors. Daar kunnen de fans op de tribune mee overweg, bij het aanmoedigen. E-ti-flex.

De supporters van de tegenpartij riepen gisteren om VVC. En niet om Bonduelle, de sponsornaam. Daar is bijna niets van te maken. Daarom zal de huidige landskampioen bij de mannen, op de tribune altijd Dynamo blijven heten en niet Piet Zoomers. Want dat klinkt niet. Te lang. Het zou bijna een reden zijn om geen club te sponsoren.

Maar met Etiflex zit het wel goed. Gisteravond was de club, door het bereiken van de bekerfinale, voor het eerst in haar historie op televisie. Vier minuten en 39 seconden in het Sportjournaal van de NOS. Een belangrijk moment voor een sponsor. Toch werd het reclamebord dat de finalist gratis langs het veld mocht plaatsen, pas op het laatste moment met de supportersbus in Nieuwegein aangevoerd. Door tijdgebrek werd het provisorisch tegen de boarding geplakt. “Onbegrijpelijk”, vond Harrie de Haas, verantwoordelijk voor de reclame.

Het hoort blijkbaar allemaal bij het leerproces van een club op de drempel tussen de middenmoot en de top. Zoals de speelsters het karwei tegen het kwetsbare VVC, de bekerwinnaar en landskampioen van 1992-'93, net niet konden afmaken. Twee punten kwamen ze tekort, 15-13 in de vijfde set. Dat zorgde na afloop voor verwarring bij de teamleden. Moesten ze lachen omdat ze de gedoodverfde favoriet zo goed partij hadden gegeven? Of moesten ze huilen wegens de net gemiste overwinning?

Coach Jan Berendsen lachte. Hij zag perspectieven voor de competitie die op 8 januari van start gaat. Een kampioenschap voor zijn nog onervaren team sluit hij zeker niet uit. “We zullen snel leren. We hebben vanavond ook weer heel veel geleerd.”

    • Hans Klippus