Heineken koopt tweede brouwer van Zwitserland

AMSTERDAM, 22 DEC. Bierbrouwer Heineken koopt een meerderheidsbelang in de Zwitserse holding Brauerei Haldengut. De Nederlandse brouwer wordt daarmee de belangrijkste aandeelhouder van de één na grootste brouwer in Zwitserland, Calanda Haldengut.

Brauerei Haldengut is rechtstreeks en via Calanda Bräu de eigenaar van Calanda Haldengut. Deze brouwer heeft een marktaandeel van circa 12,5 procent in de Zwitserse biermarkt.

De Nederlandse brouwer koopt het belang van 52,3 procent van enkele families en de Zwitserse verzekeraar Winterthur. Een woordvoerster van Heineken zei dat het concern “ter bescherming van de privacy van de families” niet wil zeggen hoeveel is betaald voor de aandelen.

Heineken zal na voltooiing van de transactie, in het eerste kwartaal volgend jaar, een zwaar stempel drukken op de bedrijfsvoering van Calanda Haldengut. Een woordvoerster zei dat zowel in de raad van commissarissen als in het management vertegenwoordigers van Heineken zitting zullen nemen.

De twee brouwerijen van Haldengut in Chur en Winterthur hebben een gezamenlijke produktiecapaciteit van circa 600.000 hectoliter. Bij Calanda Haldengut (omzet circa 320 miljoen gulden) werken 690 mensen. Heineken, qua grootte de tweede brouwerij ter wereld, heeft een omzet van circa 8 miljard gulden.

Heineken had al een belang van tien procent in Calanda Haldengut, tevens actief in de produktie van frisdranken en mineraalwater. De Zwitserse brouwer distibueert Heineken bier in het oostelijk en zuidelijk deel van Zwitserland. Heineken bier wordt sedert 1980 in Zwitserland geïmporteerd.

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van Heineken aanvankelijk nadat bekend werd dat Heineken een meederheidsbelang in de Zwitsere brouwer koopt. Tegen het einde van de ochtend stond de koers evenwel onveranderd op 209 gulden.