Goede stemming op effectenbeurs blijft aanhouden

AMSTERDAM, 22 DEC. Na een aanvankelijke verdeelde stemming sloeg de Amsterdamse beurs vanmorgen weer de weg omhoog in. Handelaren menen dat de EOE-index voor het einde van het jaar boven de 410 punten staat.

AMSTERDAM “D'r is geen stemming vandaag. Het is hier heel rustig. De handel heeft weinig richting”. Zo luidde aanvankelijk het commentaar van een handelaar op het doen en laten van de Amsterdamse aandelenmarkt vanmorgen. Maar tegen het einde van de ochtend was de EOE-aandelenindex toch weer ruim één punt gestegen en noteerde boven de 406 punten.

De ondertoon van de handel blijft goed. Handelaren verwezen naar de verlaging van de speciale beleningsrente met 0,1 procent gisteren en op de “fantastische vooruitzichten voor de aandelenhandel in het eerste kwartaal”. De beurs in Frankfurt en Londen stegen eveneens en de dollar was in Amsterdam vrijwel onveranderd.

Bedrijfsnieuws was er niet veel. Wel brokkelde de koers van vliegtuigbouwer Fokker acht dubbeltjes af tot 20,90 gulden in reactie op de aangekondigde saneringsmaatregelen. In 1995 hoopt het Amstelveense concern weer met winst te draaien. Verder breidt Heineken verder uit in Zwitserland en noteerde een dubbeltje hoger op 209,20 gulden.

De uitgevers lieten allen hogere koersen zien. Elsevier, de afgelopen dagen niet te stuiten, zette een koerswinst van 3,70 gulden op het bord. Gisteren kwam er al 1,70 gulden bij. Wolters Kluwer was goed voor een stijging met 1,30 tot 120,30 gulden en VNU won twee dubbeltjes tot 165,20 gulden. De Telegraaf wist twee kwartjes te klimmen tot 144 gulden. Alleen Wegener lag er roerloos bij op 103,20 gulden.

Stork boekte een winst van 0,50 gulden na een stijging van 1 gulden gisteren. De machinebouwer heeft een belang van 32 procent gekocht in ingenieursbureau Comprimo. In de financiële hoek kon Aegon 1 gulden omhoog. “De verzekeringswaarden doen het momenteel niet slecht, doordat zij hun resultaten aan het verbeteren zijn via premie-verhogingen”, verklaarde een handelaar.

Op de lokale markt won bouwer HBG een gulden tot 263 gulden. Maandag kondigde het Rijswijkse bedrijf de overneming van FIB Beheer in Leeuwarden aan, gespecialiseerd in ontwerp en montage van industriële installaties.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York zijn de aandelenkoersen gisteren licht gedaald. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste fondsen ging 10,34 punten achteruit tot 3744,87 punten. De omzet kwam uit op 269 miljoen aandelen. Handelaren verklaarden de koersdalingen met de onrust die is ontstaan over een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve Board, het Amerikaanse systeem van centrale banken.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokyo stegen de aandelenkoersen vanmorgen licht. De Nikkei-index van 225 fondsen klom 130,31 tot 17.445,71 yen. Handelaren omschreven de stijging als een technische reactie na de klap van 737 yen die de beursbarometer de afgelopen twee dagen te verwerken had gekregen. De omzet kwam uit op ongeveer 280 miljoen aandelen.