Frinking bevestigt uitstel van VN-missie

PAG.3 'ONAANVAARDBAAR'

DEN HAAG, 22 DEC. Staatssecretaris Frinking (defensie) heeft gisteren in de Tweede Kamer bevestigd dat een versterkt bataljon van de luchtmobiele brigade in januari niet, zoals aanvankelijk de bedoeling was, wordt ingezet in Oost-Bosnië. Een woordvoerder van de brigade zei vanmorgen officieel van niets te weten over uitstel van de geplande missie. Leden van de brigade zeggen ermee rekening te houden dat de missie vooralsnog doorgaat.

Volgens de verklaring van staatssecretaris Frinking, gisteren in de Tweede Kamer, wil de commandant van de troepen van de Verenigde Naties in het voormalige Joegoslavië, luitenant-generaal Cot, het Nederlandse aanbod van een versterkt bataljon voor Bosnië aanhouden. Als niet snel duidelijk wordt waar de 1.100 man gelegerd worden, dan zullen de Nederlandse militairen pas veel later naar Bosnië kunnen vertrekken.

Sommige politici in de Kamer houden er rekening mee dat van het uitstel van uitzendingen ook afstel kan komen. Als de Serviërs de Verenigde Naties op dit moment dwingen af te zien van de ontplooiing van het versterkte Nederlandse bataljon van de luchtmobiele brigade, dan kunnen zij straks bij het kiezen van een andere locatie in Bosnië weer met dezelfde bezwaren komen, zo menen zij.

Britse en Franse ministers hebben de laatste weken al laten weten dat de Britse en Franse militairen over enkele maanden uit Bosnië moeten worden teruggetrokken als er geen diplomatieke resultaten worden geboekt in Bosnië. Behalve Nederland en Frankrijk hebben geen andere EG-lidstaten extra troepen voor de beveiliging van moslim-enclaves in Bosnië aangeboden. Nederlandse militairen zullen nu misschien worden ingezet in Centraal-Bosnië om humanitaire hulpkonvooien doorgang te verlenen. Maar ook die ontplooiing moet de instemming hebben van de strijdende partijen.