Foto: BONN - “Waar is mijn vriend dr. Gerhard ...

Foto: BONN - “Waar is mijn vriend dr. Gerhard Frey”, riep de rechtsradicale Russische verkiezingswinnaar Vladimir Zjirinovski gisteren op het vliegveld van München, waar hij voor een bezoek aan de geestverwante uitgever en chef van de extreem-rechtse Duitse Volksunie (DVU) aankwam.

Met Frey, die hem na een eerder bezoek, in oktober aan een DVU-bijeenkomst in Passau, opnieuw had uitgenodigd sprak hij onder meer over het sinds de Tweede Wereldoorlog half Poolse, half Russische, vroeger Duitse Oost-Pruisen. Het noordelijke deel, en de stad Kaliningrad (het vroegere Königsberg) moet Russisch blijven, maar het zuidelijke deel mag weer Duits worden. “Dat is een Duits probleem”, aldus Zjirinovski, die ook pleitte voor opheffing van de NAVO.

De leider van de Russische “liberaal-democraten” is vandaag doorgereisd naar het Oostenrijkse Klagenfurt. Vanavond zou hij in Keulen worden geïnterviewd voor de zender RTL PLus door de televisieploeg van het weekblad Der Spiegel. De grote Duitse partijen hebben kritisch gereageerd op de uitgifte van een nieuw inreisvisum voor de Bondsrepubliek aan Zjirinovski. Een ondervoorzitter van de Bondsdagfractie van de CDU/CSU, Gerster, wil een bezoekverbod voor de Rus. Gerster en de FDP-politicus Feldmann vroegen de Duitse media om Zjirinovski “geen podium voor zijn rechtsradicale opvattingen” te geven.

In Duitse kranten wordt veel aandacht gegeven aan de groeiende ongerustheid in Polen over Russisch-Duitse rechtsradicale contacten. (Foto Reuter)