Florida in trek als WK-vakantieoord

ROTTERDAM, 22 DEC. De belangstelling van Nederlandse voetbalfans voor het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten is groot. Tijdens de wedstrijden tegen Saoedi-Arabië en Marokko zullen er minimaal zesduizend Nederlandse voetbalsupporters op de tribune zitten. Bij de wedstrijd tegen België waarschijnlijk achtduizend fans. Ondanks de hoge prijzen hebben diverse reisorganisaties drie dagen na de loting al enige duizenden reizen geboekt.

Het Nederlands elftal speelt 20 juni in Washington DC- een stadion met 56.000 plaatsen - tegen Saoedi-Arabië, 25 juni in Orlando (Florida) - een stadion met 70.000 plaatsen - tegen België, 29 juni in Orlando tegen Marokko. Een geheel verzorgde trip voor die drie wedstrijden gaat de fan ongeveer vierduizend gulden kosten. Losse kaarten kosten vijftig tot honderddertig gulden.

“Wij schatten dat er zesduizend Nederlanders naar de wedstrijden willen, met een piek voor de wedstrijd tegen België”, zegt Ton Albers van S.P.& M.C. uit Amsterdam. “Vooral voor de wedstrijd tegen België, in het weekeinde, bestaat er belangstelling bij bedrijven. Een vierdaagse reis, waarvoor je maar een dag vrij hoeft te nemen.”

Een verzorgde reis is eenvoudig te boeken. De Amerikaanse organisatie van het WK heeft over de hele wereld een veertigtal 'officiële' tour-operators aangesteld, die de reizen mogen verzorgen. In Nederland zijn dat reisbureau Roever uit Amstelveen en Expersport uit Haarlem. S.P. & M.C. en andere bureaus kunnen via hun Amerikaanse partners ook aan kaarten komen. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft bovendien recht op zes procent van capaciteit van de stadions. Dat is in Orlando ongeveer 4200 kaarten en in Washington

3500. Een deel daarvan wordt verkocht als losse kaarten. Die zijn vanaf 10 januari te bestellen via een 06-telefoonnummer. De rest gaat naar Roever, die sponsor is van de KNVB.

“Vijf tot tienduizend kaarten is geen probleem”, zegt Cor Sonnemans van Roever. “We beschikken over ongeveer vierduizend kaarten, maar kunnen dat aantal waarschijnlijk verdubbelen”, zegt Cor de Leur van Expersport. “Wij hebben duizend kaarten per wedstrijd”, zegt Albers van S.P.& M.C. “En voor Nederland-België het dubbele.” Albers beschikt bovendien over een pakket met onder meer één halve finale, de finale en een concert met Pavarotti, Carreras en Domingo. Dat pakket gaat ongeveer achtduizend gulden kosten.

Zondag werd bekend waar het Nederlands elftal de poule-wedstrijden speelt, gisteren is de KNVB al door honderden mensen gebeld. Bij Expersport zijn vijf telefoonlijnen vrijwel voortdurend bezet. Er zijn al enige honderden reizen geboekt. Reisbureau Roever denkt inmiddels twee tot drieduizend reizen te hebben verkocht.

“Naar het WK in Italië en het EK in Zweden waren het korte reizen. Nu zien we dat de voetbalfans hun hele vakantie verschuiven naar Amerika. Het gezin gaat mee. De prijs concurreert dan met een vakantie aan de Middellandse Zee”, vertelt Sonnemans. “Washington is in trek als bestemming voor bedrijven, die voor een paar dagen hun relaties mee willen nemen. Florida is een fantastische bestemming. Als Nederland eerste wordt in de poule, speelt het elftal bovendien ook op 4 juli de achtste finale nog in Florida. Dat is voor de fans perfect.”