EU-Commissie kiest twee nieuwe vice-voorzitters

BRUSSEL, 22 DEC. De zeventien leden van de Europese Commissie hebben uit hun midden twee vice-voorzitters aangewezen, de Spanjaard Manuel Marn en de Deen Henning Christophersen, die deze functie al bekleedden.

De stemming was nodig omdat het Verdrag van Maastricht bepaalt dat de Europese Commissie twee vice-voorzitters heeft in plaats van zes, zoals tot dusver. De verliezers waren de zittende commissarissen Sir Leon Brittan, Karel Van Miert, Martin Bangemann en Antonio Roberti. Hun salaris loopt terug van 245.000 naar 198.000 dollar per jaar. Ook de Nederlandse commissaris Van den Broek, die bij zijn aantreden een zware post in het vooruitzicht was gesteld, zag het vice-voorzitterschap aan zich voorbijgaan. De nieuwe indeling geldt tot 7 januari 1995, wanneer de leden van de Commissie opnieuw benoemd moeten worden, dan voor een periode van vijf jaar. Momenteel is de zittingstermijn vier jaar. (ANP, Reuter)