Endemol

Clenbuterol, rohypnol, paracetamol, panadol, lysol, glycol, tylenol, odol, xylitol, dettol, lyndiol, trinordiol, glycerol, tetra-hydro-cannabinol, aerosol, cholesterol, benzol, dermatol, Endemol.

Heren Joop en John, van harte gefeliciteerd met uw fusie. Het is een prachtbedrijf wat u daar heeft. Alleen die naam, dat kan alleen maar ellende worden. Namen op -ol, daar doen dokters, drogisten en dealers in. Ol is chemie, enge dingen, pijn, zwangerschapsrisico, mondgeur, ontsmetting. De enige prettige ol zijn profiterolles, en die schrijf je dus met -olles.

U wilt internationaal aan de bak, zegt u. Maar uw bedrijf klinkt naar ziekte. Bovendien gaat die naam buitengaats uit als een nachtkaars. In Duitsland valt het nog mee, daar wordt het ENdeemol met de klemtoon op de plaats van de hoofdletters. Mooi is anders, maar er is tenminste nog één krachtige lettergreep. In Frankrijk wordt het echt hopeloos. Fransen zien graag een zwierige klemtoon aan het eind, maar krijgen die afknijperige, duistere mol ããã...déM'L, wordt dat. Zeg nou zelf, dat klinkt toch alsof u telefonisch aan uw tandarts probeert uit te leggen waarom uw kies beslist nog in het weekend getrokken moet worden? En dan het Engels: wordt het 'nDIEm'l, net zo'n gezellig ziektewoord als endemic, of wordt het, net als bij de Fransen 'ndieM'L met een klemtoon zonder behoorlijke klinker, omdat er voor een royale OO nu eenmaal een eetje na de L had moeten staan?

Het enige wat voor de naam van uw tent spreekt, is dat die oerhollandse kneuterigheid er afstraalt waarop u beiden zozeer uw succes gebouwd heeft. Dat u dat niet verloochent is mooi, maar wat moet het buitenland daarmee?

Bedenk u nu het briefpapier nog niet gedrukt is, de oplossing ligt toch zo voor de hand. Noem u eenvoudig JOJO. Dat staat voor Joop & John, of zo u wilt voor John & Joop, het klinkt opgewekt en energiek, en het is in elke taal perfect uit te spreken. Een naam die staat. Behalve misschien in Mexico, daar zegt men het als hoho, maar u bent slim genoeg om uit te leggen dat daarmee de essentie van uw werk bedoeld wordt: de gulle, ronde lach van een goed opgewarmd publiek.

    • Charles Johannes