ECT doet nog alleen overslag van containers

ROTTERDAM, 22 DEC. Het Rotterdamse overslagbedrijf ECT heeft bekendgemaakt dat het zich volledig gaat concentreren op zijn kernactiviteit van de containeroverslag. De drie andere actviteiten van ECT - de overslag van stukgoed, hout en auto's - zullen woren afgestoten. De drie divisies zijn goed voor ongeveer 10 procent van de omzet van ECT en bieden werk aan 300 mensen.

Het afstoten van de minder renderende sectoren is volgens ECT nodig om alle energie en financiële middelen vrij te maken voor de uitbreiding van de containeroverslag op de Maasvlakte. Dit plan, Delta 2000-8, vergt de komende jaren een private investering van 1,5 miljard gulden. Daarnaast zullen de gemeente Rotterdam en de overheid fors in kades en andere infrastructuur in de haven investeren. Voor het realiseren van de aanleg van acht nieuwe containerterminals is het nodig dat het rendement van ECT wordt vergroot tot 15 procent. Dit is ook een eis van de aandeelhouders en banken die in het bedrijf moeten investeren.

ECT garandeert dat de terugtrekking uit de niet-containeractiviteiten niet ten koste zal gaan van de werkgelegenheid bij het bedrijf. ECT gaat er vanuit dat personeel bij de af te stoten onderdelen mee gaat naar bedrijven die de divisies overnemen. Bovendien kan een overschot aan werknemers afvloeien volgens de in de haven overeengekomen ouderenregeling. In het andere geval kunnen zij omgeschoold worden voor werk in de containersector. ECT is al in onderhandeling met overnamekandidaten. Met het gemeentelijk havenbedrijf wordt onderhandeld over teruggave van haventerreinen.

De 'bedrijfsvreemde' activiteiten kwamen bij het concern terecht toen het overslagbedrijf in 1989 fuseerde met de stukgoedbedrijven Quick Dispatch en Müller-Thomson. Met name het stukgoed, een verdwijnende en noodlijdende sector in de haven, is voor ECT steeds een blok aan het been geweest.

Met de fusie in 1989 verloste ECT zijn aandeelhouders Nedlloyd en Internatio-Müller van een groot probleem. Maar geboterd tussen het bloeiende containeroverslag bedrijf en de noodlijdende stukgoedbedrijven heeft het nooit. Alleen de auto-terminal in Rotterdam bleek voldoende winstgevend.

De belangstelling voor de af te stoten bedrijfsonderdelen is volgens ECT behoorlijk. Het stukgoedbedrijf Hanno uit Rotterdam is in de markt om een gedeelte van de stukgoed activiteiten over te nemen. Binnen een half jaar hoopt ECT de afslankingsprocedure af te ronden. Met de bonden en de ondernemingsraad wordt binnenkort overleg gepleegd over de afstoting van de drie bedrijfsonderdelen.