Communisten: samenwerking met LDP is denkbaar

MOSKOU, 22 DEC. De Russische communistische partij is bereid in het nieuwe parlement samen te werken met de ultra-nationalistische partij van Vladimir Zjirinovski. De communisten verwerpen het idee van een 'anti-fascistische coalitie', zoals die door de hervormingsgezinde vice-premier Jegor Gajdar was voorgesteld.

Dit heeft de leider van de communistische partij, Gennadi Zjoeganov, gisteren gezegd tegen het persbureau Itar-Tass. Hij meent dat er geen gevaar bestaat dat fascisme in Rusland de overhand krijgt. “Fascisme is niet natuurlijk voor het Russische volk”, aldus Zjoeganov. “Bovendien, er zitten in Zjirinovski's partij veel mensen met wie wij kunnen samenwerken.”

De communisten hadden vorige week in een eerste reactie op de verkiezingsuitslag nog gezegd geen 'gemeenschappelijke basis' te zien voor samenwerking met de Liberaal Democratische Partij van Zjirinovski. Zjoeganov noemde Zjirinovski's uitlatingen over territoriale expansie van Rusland toen “niet realistisch”. Gisteren zei de communistische leider: “Communisten sluiten zich niet af van welke groep dan ook en ze zijn bereid een blok te vormen met elke partij die vecht voor de territorale integriteit van Rusland, vrede in het land en het welzijn van elke familie.”

De communistische partij was het eerder deze week al eens geworden met de conservatieve Agrarische Partij en de gematigde Democratische Partij van Rusland over samenwerking in het parlement, dat op 11 januari voor het eerst bijeenkomt.

De uitspraken van Zjoeganov betekenen een tegenvaller voor de hervormingsgezinde partijen, die hadden gehoopt Zjirinovski in het nieuwe parlement te isoleren. De leiders van de drie 'democratische' partijen, Gajdar, Sjachraj en Javlinksi, zijn het overigens onderling nog niet eens geworden over samenwerking.