Chinese filmers lopen risico door festival

ROTTERDAM, 22 DEC. De Chinese cineasten van wie tijdens het International Filmfestival Rotterdam van 26 januari tot 6 februari films vertoond worden, kunnen in China in problemen komen door de vertoning van hun werk in Nederland. Festivaldirecteur Emile Fallaux heeft dit risico besproken met twee betrokken filmers, Zhang Yimou en Zhang Yuan, een van de jongere politiek militante filmers.

Fallaux: “Zhang Yuan en zijn vrouw zijn, net als hun generatiegenoten, uit op confrontatie. Ze staan erop dat hun werk wordt vertoond, wat de consequenties in de Volksrepubliek ook zullen zijn.” Hij vertelt verder hoe Zhang Yimou, die op dit moment een nieuwe film draait, hem vertoning van die films ontraadde: “je gaat die films toch niet werkelijk vertonen? zei Zhang en hij vervolgde, want dan kan ik wel eens moeilijkheden krijgen.” Een deel van de films uit de Volksrepubliek China, Taiwan en Hongkong zijn, zoals gisteren bekend werd, nooit eerder buiten China vertoond.

Het hoofdprogramma van het 23ste Rotterdamse Filmfestival bevat rond de dertig internationale premieres en ongeveer evenveel films die werden ontleend aan de programma's van de grote festivals van Cannes, Berlijn en Venetië. Het zal steunen op twee pijlers, te weten films uit Japan en uit de Verenigde Staten. Fallaux haastte zich te zeggen dat er in de hele wereld gezocht is naar films, maar “Latijns Amerika blijft behelpen en in Afrika hebben we helemaal niets gevonden wat we de moeite waarde vonden.” In de VS raakten hij en zijn scouts met name gecharmeerd van het werk van jonge onafhankelijke cineasten aan de West Coast, in San Francisco en Los Angeles.

Een belangrijk bijprogramma is de afdeling Limits of Liberty. Het wordt gereserveerd voor films die te maken kregen met censuur en verbod en zal bijvoorbeeld een drie uur durende produktie uit Kroatië vertonen, een weggecensureerde film uit Vietnam en, opnieuw, na één besloten voorstelling tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam, Beruf: Neonazi.

Een ander bijprogramma is gewijd aan amateurfilms van professionele cineasten als Richard Leacock, Clemens Klopfenstein, Joris Ivens, Johan van der Keuken en de Rotterdammer Bob Visser. Ook speelfilms die de invloed van de zogenaamde Home Movie-stijl ondergingen en zich bijvoorbeeld bedienen van videomateriaal, worden onder deze vlag vertoond.

Het jaarlijkse retrospectief brengt een hommage aan het Kleine Fernsehspiel, het programma waarvoor de Duitse televisiezender ZDF 25 jaar lang deelneemt in de produktie van kleine, alternatieve, niet commercieel maar artistiek interessante films van cineasten uit de hele wereld.

Verder maakte Fallaux melding van de voorlopige uitslag van een onderzoek van Intromart naar de kans van slagen voor een regionaal Zuidhollands filmproduktiefonds, waarmee het International Filmfestival Rotterdam zich ook buiten de korte festivalperiode zou kunnen manifesteren. Zo'n fonds heeft volgens het onderzoeksbureau mogelijkheden, mits de gemeente ongeveer 8 miljoen gulden subsidie kan garanderen.