Balkan kort; Owen: uitblijven vrede is schuld president Clinton

LONDEN, 22 DEC. Lord David Owen, die namens de Europese Unie bemiddelt in het Joegoslavische conflict, wijt het uitblijven van vrede in Bosnië aan de verkiezing van Bill Clinton als president van de Verenigde Staten.

“Als George Bush vorig jaar de Amerikaanse verkiezingen had gewonnen, was de oorlog in Bosnië allang afgelopen geweest”, aldus Owen in een deze week verschenen vraaggesprek met het weekblad Elsevier. Clinton heeft het door Owen en de Amerikaanse onderhandelaar Cyrus Vance ontworpen plan voor een fijnmazige territoriale verdeling van Bosnië feitelijk “om zeep geholpen”, aldus Owen, omdat hij “de consequenties” van het plan “niet wilde dragen”, namelijk het zenden van een grote Amerikaanse troepenmacht.

Owen zegt in het vraaggesprek tevens een gecombineerd offensief van Kroaten en Serviërs tegen de Bosnische moslims te verwachten, indien zij het vredesplan waarover deze week wordt vergadert blijven verwerpen. Een van de onderwerpen waarop de onderhandelingen nog steeds vastzitten is de door de moslims geëiste toegang tot een zeehaven in Kroatië. “Ik vrees dat dat niet lukt”, aldus de onderhandelaar.