ZELFGEMAAKTE KAVIAAR

De grootste en bekendste importeur van Iraanse kaviaar in ons land, Jacobus Toet, heeft laten weten dat het aantal kerstpakketten waarin echte kaviaar is gestopt dit jaar met 40 procent is gestegen.

Iraanse kaviaar, die tussen de ƒ 118,50 en ƒ 389,- per 100 gram kost, heeft de Russische kaviaar die van slechte kwaliteit is verdrongen. Omdat ik zeker weet dat ik niet de enige ben die een kerstpakket zonder kaviaar zal ontvangen en ik na enig schrieperig rekenwerk - een flinke hap kaviaar is een treinretour Parijs - het ook niet zelf zal kopen, wordt het tijd voor een recept voor zelfgemaakte kaviaar. In Rusland is men zeer bedreven in het maken van “kaviaar” van bijvoorbeeld bieten, courgettes, aubergines en haring. De lekkerste nepkaviaar wordt gemaakt van paddestoelen. Een recept voor een voorgerecht:

500 gram paddestoelen

1 grote ui

citroensap

5 volle eetlepels fijngehaakte bieslook

boter

zout, cayennepeper

Hak de paddestoelen zeer fijn in millimeterdunne stukjes. Bak de paddestoelen in boter. Bak ook de zeer fijn gesnipperde ui in een klontje boter zacht en glazig. Roer ui en paddestoelen door elkaar en meng er behoorlijk royaal zout en cayennepeper door. Zet dit mengsel koud weg en laat het opstijven. Roer er dan een beetje citroensap, veel bieslook en zoveel crème frache door tot het een korrelig, smeuïg mengsel is geworden. Smeer deze paddestoel-kaviaar op dun gesneden zuurdesemboterhammetjes of vul er in de winkel gekochte (bladerdeeg) cupjes mee.

    • Anne Scheepmaker