Wolters Schaberg krimpt in

ROTTERDAM, 21 DEC. Het trio van Wolters Schaberg, de grootaandeelhouder van beursfondsen als Schuttersveld en Goudsmit, is uit elkaar: C.J. van der Bijl is vanochtend plotseling opgestapt. Van der Bijl kwam in 1990 bij de investeringsclub van J.B. Wolters en J.R. Rosen Jacobson binnen op een moment dat het succesverhaal van grote expansie omsloeg in een tragedie van dalende winsten en het afstoten van bedrijven. “Open brieven naar hoofdredacties, tegen ons gerichte advertenties en kogels. Niets is ons in het afgelopen jaar bespaard gebleven”, aldus directeur Wolters.

Wolters Schaberg is een schepping van de Groninger studenten Jan Bernard Wolters en Jaap Rosen Jacobson die in de jaren tachtig van niets een palet ondernemingen met een miljard gulden uit de grond stampten. Waar bedrijfsleiders, vakbonden en aandeelhouders met de handen in het haar zaten, boden zij oplossingen. Aanvankelijk werkten ze samen met J.W. Schaberg. Hij liet zich op het hoogtepunt van de maatschappij uitkopen op zoek naar nieuwe uitdaging. Hij vond die bij de Club van Schiermonnikoog, een beweging die maatschappelijke verandering nastreeft.

Rosen Jacobson en Wolters zochten toen ervaring van iemand die verstand had van het leiden van grote ondernemingen en vonden Van der Bijl, bestuursvoorzitter van onder meer Troost Pernis en Pont Meyer.

In de jaren negentig veranderde het tij voor 'bedrijvendokters' zoals J.A.J. van den Nieuwenhuyzen, J.J. Kuijten en de veel anoniemer opererende Wolters Schaberg. In een opgaande markt kochten zij op basis van waardevermeerdering van hun bedrijven steeds nieuwe. Bij neergang komt het op eigen vermogen aan. Om de klappen op te vangen moest er verkocht worden.

Van der Bijl werd niet de acquisiteur die zijn voorganger Schaberg was geweest, maar saneerder en uitverkoper. Wolters Schaberg had altijd een grote 'kraamkamer' waarin bedrijven werden klaargestoomd om onder gebracht te worden bij één van de twee beursfondsen waarin ze een meerderheidsbelang hebben Goudsmit en Schuttersveld. Het eerste doel was om voor de baby's een nieuw tehuis te zoeken. Wolters: “Wij hebben het aantal bedrijven sterk verminderd en afscheid moeten nemen van textielbedrijven en enkele onderwijsactiviteiten.”

Bij beursfonds Goudsmit was de schoonmaak het grootst. Warenhuis Ter Meulen ging failliet, de exotische detailhandel Xenos werd verkocht. Ook speciaalzaken als Lampe, Lipstick en Jamin gingen in de uitverkoop.

Het meeste aandacht trok echter een affaire rond uitzendbureau Flexitime, die net voor het aantreden van Van der Bijl was gekocht. Voormalige eigenaren A. Volkert en R. Pointl zouden, volgens Wolters Schaberg, via Zwitserse vennootschappen in het geheim een concurrent hebben opgezet. Rosen Jacobson legde beslag op de bezittingen van de twee en diende een aanklacht in. Vervolgens vuurden schutters zes kogels af op zijn woning in Vinkeveen. Ze troffen slechts de vleugel, maar de schrik zat erin. Wolters Schaberg besloot niet te wijken, maar Rosen Jacobsen liet het bestuur van Flexitime en Goudsmit drie kwartjaar geleden graag over aan Van der Bijl.

Wolters ontkent niet dat iedereen de situatie, die gezien de rechtzaken zeker nog een jaar in beslag zal nemen, vervelend is voor Van der Bijl. Wolters: “Voor zover ik weet heeft dat niet meegespeeld. De reden is gewoon dat Wolters Schaberg uit de expansieve fase is. We kunnen het nu met z'n tweeën af.”

    • WABE van ENK