VN stellen Hoge Commissaris voor mensenrechten in

NEW YORK, 21 DEC. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren ingestemd met het creëren van de functie van een Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. De Verenigde Staten, die al sinds 1952 voor een dergelijke functie pleiten, roemden het besluit van de VN als een “historische gebeurtenis”.

De vergadering nam het besluit zonder stemming aan; alle 184 lidstaten ondersteunden de resolutie over het totstandkomen van de nieuwe functie. De VS en andere Westerse landen hadden zich afgelopen juni, op de VN-conferentie over de mensenrechten in Wenen, al sterk gemaakt voor een Hoge Commissaris Mensenrechten. Veel ontwikkelinglanden hadden reserves omdat ze vreesden dat de Hoge Commissaris zich met de interne aangelegenheden van hun land zou gaan bemoeien.

Vorige week konden de VN-lidstaten het na drie weken onderhandelingen achter gesloten deuren toch eens worden over de bevoegdheden van de nieuwe functionaris. In de resolutie staat dat de commisaris verantwoordelijk is voor “de bevordering en bescherming van alle mensenrechten” onder de erkenning van religieuze, historische en culturele verschillen tussen de lidstaten. De Derde-wereldlanden werden hiermee gerustgesteld.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten zal vanuit Genève opereren en heeft een mandaat voor vier jaar (met de mogelijke verlenging voor één ambtsperiode). (AP, AFP, Reuter)