Twee miljoen bezoekers bij Antwerpen 93

ROTTERDAM, 21 DEC. Ruim 2,2 miljoen mensen hebben op een of andere manier deelgenomen aan de culturele manifestatie Antwerpen 93, Culturele Hoofdstad van Europa. Inclusief het niet-officiële randprogramma en toeristisch bezoek heeft Antwerpen in 1993 tien miljoen bezoekers gekend tegenover 2,5 miljoen in een normaal jaar, aldus Erik Antonis, artistiek leider van Antwerpen 93, dat afgelopen weekeinde afgesloten werd met een feest en vuurwerk.

De organisatoren hopen dat de manifestatie een bijdrage heeft geleverd aan humanisme en verdraagzaamheid in hun stad waar het ultra-rechtse Vlaams Blok (“eigen volk eerst”) een aanzienlijke aanhang heeft.

Intendant Antonis heeft bij zijn programmering de nadruk willen leggen op het scheppen van nieuw werk door kunstenaars. Zo zijn er onder meer twintig compositieopdrachten voor muziekstukken verstrekt, waaronder de Ouverture Rosa van Louis Andriessen, en vier voor opera's, zeven compact discs uitgebracht, drie dansstukken gemaakt en uitgevoerd en dertien theaterstukken.

Financieel is Antwerpen 93 er volgens de organisatoren goed uitgesprongen. Het totaalbudget bedroeg ruim 50 miljoen gulden. Een kwart daarvan is opgebracht door sponsors, 20 procent kwam uit de kaartverkoop, de rest uit subsidies.

Lissabon is in 1994 de culturele hoofdstad van Europa. De Portugese hoofdstad zal half januari haar plannen ontvouwen. (ANP)