Tijdelijk wegebben van koopgolf na slechten barrière

AMSTERDAM, 21 DEC. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen iets lager, nadat gisteren de barrière van 400 punten werd doorbroken.

AMSTERDAM De verwachting is dat de inzinking tijdelijk zal zijn. Volgens handelaren willen veel instituten nog vóór het einde van het jaar investeren in aandelen. “Er is zoveel geld beschikbaar voor een beperkt aantal aandelen, dat niemand durft te speculeren op een koersdaling”, zei een handelaar.

De aandelenmarkt was vanmorgen stuurloos. De markt opende vriendelijk met een EOE-aandelenindex die 2,25 punten steeg. Vervolgens sloeg de winst om in een verlies van 1,11 punten, om zich rond 11.30 uur weer meer dan een halve punt boven het slotniveau van maandag uit te werken. De index stond daarbij op 406,55 (plus 0,62). De handel ging gepaard met kleine omzetten.

Het stemmingsbeeld werd vooral bepaald door de optiemarkt. “Zo nu en dan worden er vanuit de optiebeurs weer wat mandjes aandelen gekocht, waarop de index stijgt. Daarna zakt de index weer weg”, aldus een handelaar. Stimulans van elders ontbrak. Londen noteerde rond het slotniveau van gisteren. Alleen Frankfurt was een fractie hoger - wel op recordhoogte. De dollar stond in Amsterdam een halve cent lager. De obligatiemarkt was een dubbeltje beter.

De banken deden het vanmorgen aardig, vanwege de algemeen gekoesterde verwachting dat de rente op korte termijn nog wel verder zal dalen. ABN Amro stond tegen het einde van de ochtend twee kwartjes hoger op 72,30 gulden, ING noteerde onveranderd op 92,80 gulden. De bank-verzekeraar opende op 93,80 gulden, een gulden hoger dan de slotkoers van gisteren. De verzekeraars keken tegen lagere koersen aan. Aegon moest dertig cent naar beneden op 105,70 gulden en Amev verloor veertig cent op 88,50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft maandag een zeer slappe dag doorgemaakt. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen steeg uiteindelijk met 3,64 punten tot 3755,21 punten. De omzet bedroeg 250 miljoen aandelen na de forse 347 miljoen van vrijdag.

Enig leven in de brouwerij deed zich voor in de hoek van de bankfondsen. Een hogere winstverwachting voor First Interstate en Wells Fargo zorgde voor enige activiteit, ook bij de andere bankfondsen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was weer in mineur. Het Nikkei-225-gemiddelde daalde met 88,81 punten tot 17.315,43 punten. Gisteren kelderde de beursbarometer met 648 punten, overeenkomend met 3,6 procent.