Officier van justitie hoort leider Lega Nord

ROME, 21 DEC. Umberto Bossi, de leider van de Italiaanse protestpartij Lega Nord, is gisteren bijgeschreven op de lijst van verdachten in het Milanese corruptie-onderzoek na een gesprek van twee uur met officier van justitie Antonio Di Pietro.

Bossi wordt niet verdacht van corruptie, maar van overtreding van de wet op de financiering van politieke partijen. Deze wet verplicht partijen om financiële bijdragen van derden openbaar te maken. Overtreding van deze wet is de meest-voorkomende aanklacht in het onderzoek naar politieke corruptie.

Eerder deze maand heeft de voormalige penningmeester van de partij toegegeven dat hij vlak voor de parlementsverkiezingen van april vorig jaar 200 miljoen lire, bijna 250.000 gulden, heeft aangenomen van het Ferruzzi-concern. Ferruzzi heeft aan vertegenwoordigers van bijna alle partijen smeergeld betaald. Oud-leden van de Lega Nord hebben gezegd dat Bossi, de onbetwiste leider van de partij, altijd persoonlijk toezicht heeft gehouden op de partijfinanciën, en dat zijn claim dat hij van niets wist daarom ongeloofwaardig is.

Toen Bossi gistermiddag het Milanese paleis van justitie binnenliep voor zijn gesprek met Di Pietro, zwaaide hij met een cheque van 200 miljoen lire naar de camera's en fotografen. De Lega heeft onder haar leden een inzamelingsactie gehouden om het geld terug te geven.

Bossi had eerder gezegd dat hij zal aftreden als hij een formele kennisgeving ontvangt dat er een onderzoek tegen hem loopt. Inschrijving van iemand op de lijst van verdachten is een stap die daaraan vooraf gaat. Binnen een maand moet de justitie besluiten of het onderzoek tegen de bewuste persoon verder gaat of niet. Gisteren zei Bossi dat speculaties over zijn aftreden prematuur zijn.

Dat oud-penningmeester Alessandro Patelli de 200 miljoen heeft aangenomen zonder het geld bij te schrijven in de boeken is volgens Bossi “een foutje”. Volgens een verklaring van de Lega neemt Bossi “alle politieke verantwoordelijkheid” voor het gebeurde. Hij heeft Di Pietro de partijboekhouding van de afgelopen drie jaar overhandigd.

De verdenkingen tegen de Lega Nord, die van de strijd tegen corruptie een van haar belangrijkste programmapunten heeft gemaakt, komen op een moeilijk moment. De dominerende positie van de partij in het noorden wordt bedreigd door de plannen van media-magnaat Silvio Berlusconi om een eigen rechtse partij op te richten. Veel tijd om haar blazoen te zuiveren heeft de Lega niet. Verwacht wordt dat president Scalfaro binnen een paar weken vervroegde parlementsverkiezingen uitschrijft.