Neonazi verdacht van aanslag Milaan

ROME, 21 DEC. Een van Italiës beruchtste neonazi's wordt verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslag eerder dit jaar in Milaan, die vijf levens eiste.

De aanslag is eerder toegeschreven aan de mafia. De 52-jarige Franco Freda, leider van het extreem-rechtse Nationaal Front, zat gevangen op het moment van de aanslag, op 27 juli. Maar een celgenoot heeft de justitie verteld dat Freda tegen hem had gezegd dat hij een rol had gespeeld in de aanslag. Freda heeft eerder terechtgestaan op verdenking van een bomaanslag in 1969 in Milaan, waarbij zestien doden vielen. In deze zaak is hij vrijgesproken. Freda is na zijn arrestatie op 12 juli begin deze maand weer vrijgelaten, omdat de maximumtermijn van zijn preventieve hechtenis verstreken was. De Italiaanse autoriteiten hebben de aanslag in Milaan, die een paar minuten later werd gevolgd door twee bomaanslagen in Rome, steeds toegeschreven aan de mafia. Van verschillende kanten is geopperd dat de mafia daarbij steun heeft gehad van extreem-rechts.